Jak przygotować ziemniaki z grilla?

Jak przygotować ziemniaki z grilla?
Jednym z najlepszych dań, zarówno z ogniska, jak i z grilla, są ziemniaki. Pieczone nad ogniem, z dodatkami mają niesamowity aromat, którym nie można się nasycić. Jednak żeby potrawa z ziemniaków była naprawdę smaczna, trzeba wiedzieć, jak ją odpowiednio przygotować. Oto kilka wskazówek.
- Co jest potrzebne?  - Żeby przygotować smaczne danie z rusztu, potrzebne są następujące składniki: 
 * 8 dużych ziemniaków,
 * 250 g twarogu,
 * 2 pęczki szczypiorku,
 * 3 łyżki oliwy z oliwek,
 * 3 łyżki mleka,
 * pieprz,
 * sól.
 Ze względu na to, że ziemniaki smakują lepiej z sosem, można do nich wykonać sos czosnkowy z:
 * 1 jogurtu naturalnego, małego,
 * 3 łyżek majonezu,
 * 2 ząbków czosnku.
 Przydatna jest również folia aluminiowa, w której można będzie bezpiecznie upiec przygotowane warzywa.
- Krok pierwszy- Ziemniaki należy dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą. Jeżeli są to młode ziemniaki, nie trzeba ich obierać ze skórki, przemycie ich delikatnie szczotką sprawi, że część skórki sama zniknie, a pozostała nie będzie przeszkadzać w jedzeniu. Podczas używania starych ziemniaków lepiej obrać grubą skórę, umyć i osuszyć warzywa. 
- Krok drugi  - Rozpalić grill. Z folii aluminiowej przygotować 8 dużych kawałków i posmarować je oliwą z oliwek. Następnie na środku każdego kawałka położyć ziemniaka, po czym dokładnie obwinąć. Położyć na ruszcie i piec przez 40 minut, często obracając, żeby przypiekły się z każdej strony. 
- Krok trzeci- Twaróg wrzucić do szerokiej miski, dodać mleko. Szczypiorek umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, po czym pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do sera i wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając solą oraz pieprzem. 
- Krok czwarty  - Ziemniaki zdjąć z grilla. Naciąć je ostrym nożem w kilku miejscach, póki są jeszcze w folii, a następnie rozchylić opakowanie. W zagłębienia ziemniaka włożyć twaróg ze szczypiorkiem. Polać sosem czosnkowym wykonanym po zmieszaniu jogurtu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku. Smacznego! 

















