Advertising
Zakumaj.pl

Smaczna sałatka owocowa z kakao na deser

Opiekun artykułu: adacool
Smaczna sałatka owocowa z kakao na deser

Smaczna sałatka owocowa z kakao na deser

Sałatka owocowa to zarówno ciekawy podwieczorek zamiast słodkich ciast, jak i przysmak dla dzieci. Można ją wykonać na różne sposoby, wybierając owoce, które najbardziej się lubi. Jeżeli nie ma się pomysłu na połączenie składników, warto wspomóc się poniższym przepisem.

Advertising
Advertising
  • Wymagane składniki

    Wymagane składniki

    Przygotowanie sałatki owocowej wymaga przede wszystkim świeżych składników. Im późniejsza wiosna, tym o nie łatwiej i warto wybierać aktualnie dostępne owocei. Wśród elementów do sałatki powinny znaleźć się:
    * 2 jabłka,
    * 2 kiwi,
    * 1 banan,
    * 1 pomarańcza,
    * 1 brzoskwinia,
    * 5 – 7 truskawek,
    * 5 – 7 winogron,
    * jogurt naturalny,
    * 2 łyżki kakao gorzkiego.
    Zamiast jogurtu naturalnego, który czasami bywa zbyt lejący się, można użyć serka homogenizowanego o smaku waniliowym.

  • Etap pierwszy

    Banana obrać ze skórki i pokroić na talarki, niezbyt grube, lecz również nie za cienkie. Lepiej nie przekrajać ich na jeszcze mniejsze części, ponieważ mogą tym zepsuć konsystencję całej sałatki.Kiwi obrać z brązowej skórki i również pokroić na talarki, a następnie na mniejsze części. Oba owoce wrzucić do wysokiej miski.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Jabłka dokładnie umyć, wytrzeć, a następnie obrać ze skórki. Przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić owoce w drobne kostki i dodać go do miski. Można delikatnie oprószyć jabłka cynamonem, żeby podkreślić ich smak.

  • Etap trzeci

    Winogrona oraz truskawki umyć. Jeżeli winogrona są bardzo małe, można wrzucić je do sałatki w całości, jeżeli większe, przekroić je na pół.Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki, chyba że są niewielkie, wtedy można dodać je bez krojenia. Pomarańczę i brzoskwinie również obrać ze skórek i pokroić na mniejsze części.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Jogurt naturalny albo serek homogenizowany wymieszać z kakao na jednolitą masę. Dla lepszego smaku można dodać 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, po czym tak przygotowanym słodkim sosem zalać wszystkie owoce. Podawać po przygotowaniu. Można dla ozdoby każdą porcję posypać odrobiną kakao.

Popularne tagi
  • porady kuchenne
  • napoje
  • diety
  • zaburzenia trawienia
  • obuwie
  • sól kuchenna
  • mięso rybie
  • zasady przechowywania bananów
  • cera
  • witaminy b
  • kakao
  • wzmacnianie odporności
  • jedzenie granatu
  • sól morska
  • pieprz cayenne
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising