Zakumaj.pl

Diety i odżywianie (113)

  • Jak dobrze przechowywać szparagi?

    Szparagi to warzywa, które są w dalszym ciągu dość nieśmiało wprowadzane w kuchni polskiej. Jednak coraz częściej znajdują się w dietach odchudzających, są polecane jako źródło witamin, a tym samym chętniej kupowane. Kupienie nie oznacza jednakże, że będą one wykorzystane od razu, co oznacza, że trzeba zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Czytaj więcej »

    iowna

  • Ciekawy sposób przygotowania batonów z płatków Cheerios

    W sklepach można znaleźć tak dużo płatków do mleka, że każdy – kto oczywiście je lubi – zdołał znaleźć już coś dla siebie. Jednak jedzenie płatków w sposób tradycyjny, zalanych mlekiem albo z dodatkiem jogurtu, może okazać się nudne. Nic straconego, płatki mogą zostać wykorzystane w zaskakujący sposób i przerobione na batoniki o bardzo dobrym smaku oraz ciekawym wyglądzie. Oto prosta podpowiedź, jak to zrobić. Czytaj więcej »

    adka

  • Proste zasady obierania pomelo

    Ładnie brzmiąca nazwa – pomelo – kryje w sobie pomarańczę olbrzymią, która swoim wyglądem naprawdę robi wrażenie. Ma znacznie grubszą skórkę niż zwykłe cytrusy, jednak warto ją pokonać, żeby dostać się do pysznego, lekko słodkawego wnętrza. Żeby nie pociąć bezładnie zawartości skorupki, skorzystaj z poniższej podpowiedzi i obierz pomelo szybko, a przede wszystkim poprawnie. Czytaj więcej »

    bevent

  • Jak dobrze obierać mango?

    Obieranie i cięcie mango tak, żeby prosto się je jadło, to swego rodzaju sztuka, jednak nie z tych, których trudno się nauczyć. Ze względu na dużą dostępność owoców egzotycznych, zwłaszcza zimą, warto zainteresować się nad ich obieraniem. Słodkie mango jest jednym z najlepszych deserów owocowych, a jak je obrać, podpowiadamy poniżej. Czytaj więcej »

    jackstratford

  • Jak szybko obrać liczi?

    Maleńkie liczi to niezwykle smaczny owoc pochodzący z Azji, który jest dostępny w Polsce głównie zimą. Pod czerwoną otoczką kryje się słodki miąższ w białym kolorze, pełen soku i słodyczy. Jednak zanim zatopisz zęby w delikatnej konsystencji, poznaj sposób na pozbycie się zbędnej skórki bez uszkodzenia owocu. Czytaj więcej »

    sad

  • Jakie pieczywo jest najzdrowsze?

    Chleb od zawsze pojawiał się na naszych stołach. Wypiekany w domu według tradycyjnych receptur był podstawą codziennej diety, a bywało i tak, że nie wystarczało go, by zaspokoić potrzeby rodziny. Dziś mamy ogromny wybór pieczywa i nie zawsze wiemy, na co się zdecydować. Nie wszystkie wypieki są takiej samej wartości, a niektóre mogą nawet zawierać szkodliwe składniki – substancje poprawiające smak, spulchniacze czy konserwanty. Poza tym osoby uczulone na gluten nie mogą spożywać produktów przygotowanych z mąki pszennej czy żytniej, a więc zwykłe bułki czy chleb są dla nich szkodliwe. W tym artykule spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, jakie pieczywo jest najzdrowsze. Czytaj więcej »

    piasek

  • Po czym poznać żywność ekologiczną?

    Na rynku jest coraz więcej niezdrowej, przetworzonej żywności. Jednak zmienia się również świadomość konsumentów i coraz częściej ludzie poszukują zdrowej, organicznej żywności, produkowanej lokalnie i związanej z danym regionem. Ponieważ rośnie popyt na produkty ekologiczne, zdarza się, że handlowcy nadużywają tego określenia, a żywność, którą oferują, wcale nie jest taka zdrowa. Po czym poznać żywność ekologiczną, dowiesz się z tego artykułu. Czytaj więcej »

    sukces

  • Co robić, aby nie marnować żywności?

    W wielu rejonach świata ludzie cierpią głód, a jednocześnie mieszkańcy krajów uprzemysłowionych marnują tony żywności. Nie mamy bezpośredniego wpływu na politykę supermarketów czy restauracji, ale możemy zadbać o to, aby żywność nie marnowała się w naszym domu. Przy okazji skorzysta na tym rodzinny budżet. Jak uniknąć marnotrawstwa żywności, dowiesz się z tego artykułu. Czytaj więcej »

    wrzosik

  • Podstawowe zasady parzenia i drylowania pomidorów

    Pomidory ze skórką nadają się na kanapkę – choć nie każdy skórkę lubi – jednak do sałatek i sosów nie zawsze otoczka jest potrzebna. Niezależnie od tego, do czego chce się wykorzystać czerwone warzywo, warto znać sposób na szybkie i dokładne sparzenie pomidorów. Nie będziesz musiała się męczyć – wystarczy kilka chwil, żeby mieć tylko miąższ. Czytaj więcej »

    kacper

  • Jakie mleko jest najlepsze?

    Mleko zawiera dużo wartościowych składników odżywczych, przede wszystkim wapnia. Ale choć jest tak zdrowe, nie każdy dobrze je toleruje. Przyczyną jest między innymi zawartość w mleku laktozy. Trzeba pamiętać, że mleko jest pokarmem młodych ssaków, a nie osobników dorosłych. Dlatego należy umiejętnie włączać je do diety. Nie każdy może pić mleko krowie, jest jednak wiele innych możliwości i warto je poznać. Czytaj więcej »

    underak

  • Jak odróżnić świeże jajko od zepsutego?

    Jajka są bardzo zdrowe i dlatego warto je uwzględnić w swojej diecie. Można je wykorzystywać po obróbce termicznej jako samodzielne danie, a także używać do sałatek, makaronu, naleśników, ciast czy kremów. Ważne jest, by zaopatrzyć się w zdrowe jaja, najlepiej z hodowli ekologicznej. Jednak podstawową sprawą jest ich świeżość. Jedno zepsute jajko spowoduje, że przyrządzona potrawa będzie do niczego. Dlatego warto nauczyć się odróżniać świeże jajka od starych i zepsutych. Czytaj więcej »

    brzyda

  • Jak przyrządzić syrop cebulowy?

    Sezon na przeziębienia coraz bliżej i już zaczynają się częste pokasływania oraz pierwsze bóle gardła. Nieleczone lub dodatkowo przewiane zimnym powietrzem infekcje mogą spowodować rozwój anginy, a nawet grypy. Do wzmocnienia odporności i opanowania bólu gardła, nawet niewielkiego, najlepiej nada się syrop cebulowy domowej roboty – prosty, niezbyt smaczny, jednak skuteczny jak żaden syrop z apteki. Czytaj więcej »

    wirag