Zakumaj.pl

Dobry dżem dyniowy z wanilią na zimę – jak go przygotować?

Wymagany czas: 2 godz.
Dobry dżem dyniowy z wanilią na zimę – jak go przygotować?

Nic tak nie smakuje zimą, jak własnoręcznie robione dżemy. Na kanapki, do ciast, do jogurtów i innych smakołyków sprawdzą się wyjątkowo dobrze, dlatego zamiast ciągle kupować dżemy, dobrze jest wykonać go samodzielnie. Korzystając z sezonu na dynie, warto zainteresować się właśnie tym produktem, wybrać poniższy przepis, a zimą cieszyć się dobrze zachowanym, słodkim smakiem.

  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przygotowanie dżemu może wydawać się czasochłonne, jednak będzie łatwiejsze, jeśli od razu przygotuje się niezbędne produkty, czyli:

    * 2 kg dyni,

    * 1 szklanka wody,

    * 1 szklanka cukru,

    * 1/2 cytryny,

    * laska wanilii.

    Niezbędne są również słoiki, najlepiej niewielkie, w których dżem będzie wygodny do przechowywania oraz ofiarowania w prezencie.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przemyć dynię i wytrzeć do sucha, po czym przekroić na pół. Łyżką wydobyć pestki oraz miękkie fragmenty miąższu, który go otacza. Samych pestek nie trzeba wyrzucać, po wysuszeniu nadają się idealnie jako przekąska zamiast tuczących, słonych krakersów lub chipsów.Po pozbyciu się pestek obrać kawałki dyni ze skórki i podzielić je na kawałki, np. kwadraty lub paski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kawałki dyni przełożyć do rondla o grubym dnie. Poza dynią dodać do niego jeszcze cukier, wodę, sok wyciśnięty z cytryny oraz laskę wanilii, najlepiej przekrojoną na pół. Żeby aromat wanilii był jeszcze silniejszy, warto wydobyć z niej ziarenka, wrzucając bezpośrednio do rondla.Włączyć niewielki gaz pod garnkiem, rozpoczynając gotowanie, które powinno trwać aż do momentu rozpadu dyni oraz zgęstnienia całej masy, czyli od 1,5 do 2 godzin. Od czasu do czasu mieszać masę, żeby nie doszło do przypalenia się przysmaku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem, a następnie osuszyć. Zapobiegnie to namnażaniu się bakterii oraz pleśni na dżemie. Gotową masę przełożyć do słoików – przed rozpoczęciem tego etapu wyjąć z masy laskę wanilii. Zakręcić je i odkładać słoiczki do góry dnem, pozostawiając tak aż do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne, przełożyć do szafki albo spiżarni.