Jak zrobić dżem gruszkowy z tymiankiem?

Jak zrobić dżem gruszkowy z tymiankiem?
Dżem gruszkowy nie jest tak popularny jak truskawkowy lub wiśniowy, jednak jeśli robi się domowe przetwory, warto go wykonać. Jest smaczny, słodki, a co więcej, nadaje się nie tylko na kanapki, ale również jako dodatek do dań mięsnych. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na smaczny dżem z dodatkiem tymianku.
- Potrzebne składniki  - Dobre składniki spożywcze to podstawa dobrego dżemu. Do niezbędnych elementów, które pozwolą go wykonać, należy: 
 * 1,5 kg gruszek,
 * 100 g cukru brązowego,
 * 50 ml soku gruszkowego,
 * 50 ml słodkiego różowego wina,
 * 1 cytryna,
 * 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu,
 * 6 gałązek tymianku,
 * 3 słoiki.
- Krok pierwszy- Gruszki dokładnie umyć. Oderwać końcówki i obrać ze skórki, a następnie pokroić owoce na kawałki. Wszystkie wrzucić do miski średniej wielkości i zasypać 8 łyżkami cukru. Można lekko zamieszać. Pozostawić na 60 minut, żeby puściły sok. 
- Krok drugi  - Do dużego garnka wsypać pozostałą część cukru. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach i odłożyć do późniejszego wykorzystania. Z cytryny wycisnąć sok i dodać go do garnka razem z winem. Wlać sok gruszkowy. Można go przygotować samodzielnie albo kupić sok jednodniowy. Zamieszać całość i zacząć podgrzewać. 
- Krok trzeci  - Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, dodać pokrojoną gruszkę. Wsypać pieprz, cynamon oraz posiekany drobno tymianek. Wszystko zamieszać, cały czas podgrzewając i podsmażając miksturę, aż do wyparowania nadmiaru płynu oraz zgęstnienia. 
- Krok czwarty  - Słoiki wyparzyć. Gdy dżem będzie dostatecznie gęsty, wyłączyć gaz pod garnkiem i zacząć przekładanie smakołyku do słoików. Po uzupełnieniu zakręcić mocno i odstawić do góry dnem na 15 – 20 minut. Po tym czasie można ustawić je w normalnej pozycji w spiżarni albo w piwnicy i zjadać, kiedy przyjdzie na to ochota. 

















