Advertising
Zakumaj.pl

Doskonały podwieczorek – ciasto francuskie z jagodami

Opiekun artykułu: kaprin
Doskonały podwieczorek – ciasto francuskie z jagodami

Doskonały podwieczorek – ciasto francuskie z jagodami

Sezon na jagody nie jest długi, dlatego warto dobrze go wykorzystać. Jagody można jeść na wiele sposobów. Doskonałe są jako deser jedynie z cukrem, jak również jako nadzienie do pierogów ze śmietaną. Jednak nie zawsze ma się ochotę na czasochłonne gotowanie. Poniżej prezentujemy szybki i dobry sposób na deser w postaci placka z jagodami.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty

    Niezbędne produkty

    Do przygotowania podwieczorku potrzebne są odpowiednie składniki. Powinny znaleźć się wśród nich przede wszystkim:
    * 400 ml serka jagodowego,
    * 400 g jagód,
    * 1 jajko,
    * 1 łyżka wody,
    * 3 łyżki cukru,
    * 2 arkusze ciasta francuskiego, mrożonego.
    Smacznym dodatkiem będzie również lukier, który można przygotować z następujących składników:
    * 2 łyżki mleka,
    * 1 łyżka soku z cytryny,
    * 3/4 szklanki cukru pudru.

  • Krok pierwszy

    Ciasto wyjąć z lodówki do odtajania. Piekarnik włączyć i nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia albo pergaminem.

  • Krok druga

    Krok druga

    Rozmrożone ciasto posypać mąką i zacząć rozwijać, a następnie podzielić oba arkusze na 6 – 9 niewielkich kawałków. Powinny mieć kształt kwadratów lub prostokątów, lecz niezbyt wydłużonych. Ułożyć przygotowane fragmenty na wyłożonej papierem blasze. Na środku każdego fragmentu zrobić kilka dziurek widelcem, żeby ciasto nie rosło w tym miejscu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W niewielkiej miseczce rozmieszać jajko z wodą i pędzelkiem nanieść mieszankę na każdy kawałek ciasta francuskiego. Następnie posmarować każdy serkiem jagodowym. Nie musi to być bardzo duża ilość, ważne, żeby serek pokrył środek ciasta. Na serku ułożyć jagody.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Posypać każdy z przygotowanych kawałków cukrem, po czym wsunąć blachę do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, aż boki napuchną i staną się złocistobrązowe.W czasie, kiedy ciasto będzie w piekarniku, przygotować lukier. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Polewać nią upieczone ciastka, poczekać, aż lekko stężeje i podawać. Smacznego!

Popularne tagi
  • babeczka czekoladowa
  • czekolada biała
  • duży twix
  • śliwki
  • przepis na tiramisu
  • masa malinowa
  • forma do pieczenia
  • puszysty sernik
  • ciasto truskawkowo-rabarbarowe
  • polewa
  • słodki podwieczorek
  • rodzynki
  • przepis na pizzę z salami i szynką
  • goździki
  • kawa prawdziwa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising