Oryginalny pomysł na sakiewki drożdżowe z makiem

Oryginalny pomysł na sakiewki drożdżowe z makiem
Drożdżowy przysmak z makiem to doskonały sposób na podwieczorek oraz na drugie śniadanie. Miękki, sycący, z orzechami i daktylami, sprawdzi się szczególnie, gdy za oknem szaro i smutno. Zamiast poszukiwać takiego deseru w piekarniach, warto zrobić go samodzielnie, według podanego poniżej przepisu.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Podstawą samodzielnego wykonania drożdżowego smakołyku jest przygotowanie dobrej jakości składników, pośród których powinny znaleźć się składniki na ciasto oraz odpowiednie dodatki.Do ciasta potrzebne są: - * 4,5 szklanki mąki, - * 1 szklanka mleka, - * 1/2 szklanki cukru pudru, - * 115 g masła, - * 1 opakowanie drożdży, - * 1 łyżeczka soli, - * 1 łyżeczka skórki cytrynowej, - * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, - * 2 jajka. - Poza tymi elementami niezbędne są: - * masa makowa z bakaliami (kupna), - * 1 jajko, - * 1 łyżka mleka. 
- Krok pierwszy  - Do dużej miski wsypać 2 szklanki mąki, dodać drożdże oraz gałkę muszkatołową. Wymieszać składniki i odstawić je na bok. Sięgnąć po rondel i wlać do niego mleko, dodać masło, cukier puder oraz sól. Wymieszać dokładnie, podgrzewając na niewielkim ogniu. Masło powinno prawie w całości się rozpuścić. 
- Krok drugi  - Ciepłe mleko z dodatkami dodać do mąki z drożdżami i bardzo dokładnie wymieszać. Wbić jajka, po czym całość miksować mikserem przez 30 sekund – mikser powinien być ustawiony na niskie obroty. Następnie dodać pozostałą mąkę i cytrynową skórkę. Na tym etapie ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie, przez 5 minut, po czym przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe, zacienione miejsce. 
- Krok trzeci  - Po wymaganym czasie ugnieść ciasto z wierzchu i przysypać je mąką. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 2 części i jeszcze na 10 minut odstawić pod przykryciem do dodatkowego wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować drożdżowe ciasto na prostokąty o wymiarach mniej więcej 40 x 20 cm, a je z kolei pokroić na kwadraty 10 x 10cm. Na środku kwadratów kłaść po 1 łyżeczce masy makowej, po czym zwijać ciasto, sklejając ze sobą przeciwległe brzegi, żeby stworzyć sakiewkę. 
- Krok czwarty- Wszystkie sakiewki ułożyć na blasze do pieczenia nasmarowanej tłuszczem. Przykryć pełną blachę ścierką i poczekać 35 minut, aż sakiewki urosną. Pod koniec oczekiwania nagrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Jajko i 1 łyżkę mleka rozmieszać razem. Posmarować wszystkie sakiewki i wsunąć blachę do pieczenia na 15 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić, a dopiero potem jeść. 


















