Advertising
Zakumaj.pl

Oryginalny pomysł na sakiewki drożdżowe z makiem

Opiekun artykułu: madziarka
Wymagany czas: 3 godz. 20 min.
Oryginalny pomysł na sakiewki drożdżowe z makiem

Oryginalny pomysł na sakiewki drożdżowe z makiem

Drożdżowy przysmak z makiem to doskonały sposób na podwieczorek oraz na drugie śniadanie. Miękki, sycący, z orzechami i daktylami, sprawdzi się szczególnie, gdy za oknem szaro i smutno. Zamiast poszukiwać takiego deseru w piekarniach, warto zrobić go samodzielnie, według podanego poniżej przepisu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Podstawą samodzielnego wykonania drożdżowego smakołyku jest przygotowanie dobrej jakości składników, pośród których powinny znaleźć się składniki na ciasto oraz odpowiednie dodatki.Do ciasta potrzebne są:

    * 4,5 szklanki mąki,

    * 1 szklanka mleka,

    * 1/2 szklanki cukru pudru,

    * 115 g masła,

    * 1 opakowanie drożdży,

    * 1 łyżeczka soli,

    * 1 łyżeczka skórki cytrynowej,

    * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

    * 2 jajka.

    Poza tymi elementami niezbędne są:

    * masa makowa z bakaliami (kupna),

    * 1 jajko,

    * 1 łyżka mleka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do dużej miski wsypać 2 szklanki mąki, dodać drożdże oraz gałkę muszkatołową. Wymieszać składniki i odstawić je na bok. Sięgnąć po rondel i wlać do niego mleko, dodać masło, cukier puder oraz sól. Wymieszać dokładnie, podgrzewając na niewielkim ogniu. Masło powinno prawie w całości się rozpuścić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ciepłe mleko z dodatkami dodać do mąki z drożdżami i bardzo dokładnie wymieszać. Wbić jajka, po czym całość miksować mikserem przez 30 sekund – mikser powinien być ustawiony na niskie obroty. Następnie dodać pozostałą mąkę i cytrynową skórkę. Na tym etapie ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie, przez 5 minut, po czym przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe, zacienione miejsce.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po wymaganym czasie ugnieść ciasto z wierzchu i przysypać je mąką. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 2 części i jeszcze na 10 minut odstawić pod przykryciem do dodatkowego wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować drożdżowe ciasto na prostokąty o wymiarach mniej więcej 40 x 20 cm, a je z kolei pokroić na kwadraty 10 x 10cm. Na środku kwadratów kłaść po 1 łyżeczce masy makowej, po czym zwijać ciasto, sklejając ze sobą przeciwległe brzegi, żeby stworzyć sakiewkę.

  • Krok czwarty

    Wszystkie sakiewki ułożyć na blasze do pieczenia nasmarowanej tłuszczem. Przykryć pełną blachę ścierką i poczekać 35 minut, aż sakiewki urosną. Pod koniec oczekiwania nagrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Jajko i 1 łyżkę mleka rozmieszać razem. Posmarować wszystkie sakiewki i wsunąć blachę do pieczenia na 15 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić, a dopiero potem jeść.

Popularne tagi
  • ozdabianie tortu
  • ozdoba czekoladowa
  • ciasto francuskie z jagodami
  • ciasto kruche mrożone
  • spód z herbatników
  • listki czekoladowe
  • rośliny
  • tarta z bananami i karmelem
  • ciasto w kształcie serca
  • aromat waniliowy
  • podwieczorek na lato
  • ciasto czekoladowe bez mąki
  • biszkopty podłużne
  • przepis na placek z jagodami
  • bita śmietana
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising