Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować czekoladowy tort naleśnikowy?

Opiekun artykułu: mistrzyni
Wymagany czas: 40 min.
Jak przygotować czekoladowy tort naleśnikowy?

Jak przygotować czekoladowy tort naleśnikowy?

Tort kojarzy się z biszkoptowym wypiekiem przekładanym kremem lub bitą śmietaną. Jest to standardowy sposób na ciasto okolicznościowe, lecz nie jedyny. Tak samo dobrze, smacznie, a przy odrobinie starania również efektownie, przedstawia się tort naleśnikowy – zachęcamy do jego wypróbowania.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Do zrobienia imponującego tortu z naleśników jest niezbędnych kilka elementów o dobrej świeżości, wśród nich powinny znaleźć się:

    * 1 szklanka mąki,

    * 1 serek twarogowy do kanapek,

    * 2 jajka,

    * 2 czekolady mleczne,

    * 3 banany,

    * mleko,

    * cukier puder,

    * olej,

    * kakao.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na początku należy zrobić ciasto naleśnikowe, mieszając ze sobą następujące produkty: mąkę, jajko, mleko, szczyptę soli. Wymieszać składniki, tworząc gładką masę; powinna być średniej płynności – ani zbyt stała, ani przesadnie wodnista. Dodać następnie kakao, 3 łyżki cukru pudru oraz 2 łyżki oleju, zamieszać wszystko.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Patelnię delikatnie natłuścić olejem – naleśnik nie może w nim pływać – a następnie rozgrzać ją i kiedy będzie bardzo gorąca, nanieść na nią porcję ciasta naleśnikowego. Naleśniki powinny być po usmażeniu dość cienkie, ale nie przesadnie. Z podanych składników można usmażyć 8 – 9 naleśników.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do miski przełożyć serek, cukier puder, 1 banana oraz 1/2 startej czekolady – zamieszać dokładnie, tworząc krem. Pozostałą czekoladę połamać na kawałki do rondelka i roztopić w kąpieli wodnej, pod koniec roztapiania dodając 3 łyżki masła. Banany obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki – wszystkie skropić sokiem z cytryny, żeby nie doszło do ich ściemnienia.

  • Krok czwarty

    Ostatnim etapem jest skonstruowanie tortu. Należy ułożyć naleśnik, na niego banany, znów naleśnik, krem, naleśnik i banany i tak aż do zakończenia tworzenia tortu i wykorzystania wszystkich składników. Na koniec polać całość kremem czekoladowym, starając się, żeby zakrył on wszystkie naleśniki. Po wykonaniu tego umieścić tort na godzinę w lodówce, a potem zjadać z przyjemnością.

Popularne tagi
  • piana z białka
  • lukier do ciast
  • wafle kukurydziane
  • forma do papilotek
  • żelatyna
  • kokos
  • przygotowanie muffinek czekoladowych
  • krem do ciasta
  • przysmak malinowy
  • deser dwukolorowy
  • maślanka
  • przepis na ciasto jagodowo-cytrynowe
  • herbatniki
  • goździki
  • przepis na ciasto cytrynowe z borówkami
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising