Zakumaj.pl

Jak ładnie udekorować brzegi ciasta?

Jak ładnie udekorować brzegi ciasta?

Przygotowując ciasto, trzeba zadbać nie tylko o jego skład, lecz również o atrakcyjny wygląd. W zależności od ciasta atrakcyjność wizualna może wyglądać różnie, jednak jeśli często przyrządzasz tarty albo inne kruche ciasta, skorzystaj z poniższego artykułu, a dowiesz się, jak sprawić, żeby deser wyglądał ciekawie.

  • Ozdoba – zygzak

    Ozdoba – zygzak

    Płat ciasta pod tartę lub innego kruchego włożyć do formy. Zazwyczaj ciasta jest tyle, że wystaje poza brzegi foremki do pieczenia. Przyciąć brzeg tak na 2,5 cm, wtedy powinien być już równy. Przycięty brzeg złożyć na pół oraz postawić do góry. Używając kciuka jednej ręki oraz palca wskazującego drugiej ręki zginać brzeg ciasta w zygzak, który będzie wyglądał bardzo efektownie po upieczeniu ciasta oraz podczas jego podawania.

  • Ozdoba – linia

    Ozdoba – linia

    Ponownie umieścić rozwałkowane ciasto w blaszce do pieczenia i przyciąć brzeg do 2,5 cm, zgiąć oraz postawić do góry tworząc podstawę pod ozdobę przyszłego ciasta. Tak utworzony brzeg ciasta przycisnąć kciukiem pod kątem 45 stopni. Używając palca wskazującego, uszczypnąć brzeg ciasta, dociskając je do kciuka. Powtarzając ten ruch, zacząć tworzyć ozdobną linię wokół ciasta, która będzie nieco przypominać plecionkę.

  • Ozdoba - paski

    Ozdoba - paski

    Bardzo efektownie prezentują się również paski, które ozdobią brzegi ciasta i staną się ładnym elementem dekoracyjnym. Są bardzo proste do wykonania. Krawędź ciasta należy przyciąć równo, razem z naczyniem, do którego zostało włożone, czyli równo z foremką. Następnie sięgnąć po widelec i zacząć na brzegach odciskać paski z końcówki widelca. Można to robić bez przerw na całej długości krawędzi ciasta albo z przerwami, uatrakcyjniając samą dekorację. Paski można zrobić także podwójnie po jednym odciśnięciu, jeszcze raz je odciskając na cieście, tworząc zagęszczoną ozdobę.

  • Ozdoba – szachownica

    Ozdoba – szachownica

    Równie interesującą ozdobą jak paski na cieście jest szachownica. Aby ją wykonać, należy przyciąć ciasto ostrym nożem, odcinając jego nadmiar. Następnie na krawędzi zrobić nacięcia, które będą miały około 1 cm – powinny przypominać kwadraciki. Po zrobieniu nacięcia należy zacząć podnosić pojedyncze kwadraciki na przemian, tworząc tym samym wzorek, który będzie przypominał szachownicę.