Zakumaj.pl

Wypieki (171)

  • Jak przygotować minipizze z ciasta pita?

    Nie zawsze ma się ochotę i czas na przygotowywanie ciasta pod pizzę. Musi ono rosnąć, wymaga czasu, zagniatania i przedłuża czas oczekiwania na pizzę. Żeby móc szybko delektować się lubianym daniem, warto zrobić je na cieście pita, które wcale nie jest gorsze od tradycyjnej bazy pod pizzę, a przyśpiesza możliwość wgryzienia się w pełną aromatu pizzę. Spróbuj sama! Czytaj więcej »

    zacieszek

  • Jak przygotować czekoladowy tort naleśnikowy?

    Tort kojarzy się z biszkoptowym wypiekiem przekładanym kremem lub bitą śmietaną. Jest to standardowy sposób na ciasto okolicznościowe, lecz nie jedyny. Tak samo dobrze, smacznie, a przy odrobinie starania również efektownie, przedstawia się tort naleśnikowy – zachęcamy do jego wypróbowania. Czytaj więcej »

    mistrzyni

  • Oryginalny pomysł na sakiewki drożdżowe z makiem

    Drożdżowy przysmak z makiem to doskonały sposób na podwieczorek oraz na drugie śniadanie. Miękki, sycący, z orzechami i daktylami, sprawdzi się szczególnie, gdy za oknem szaro i smutno. Zamiast poszukiwać takiego deseru w piekarniach, warto zrobić go samodzielnie, według podanego poniżej przepisu. Czytaj więcej »

    madziarka

  • Jak ładnie udekorować brzegi ciasta?

    Przygotowując ciasto, trzeba zadbać nie tylko o jego skład, lecz również o atrakcyjny wygląd. W zależności od ciasta atrakcyjność wizualna może wyglądać różnie, jednak jeśli często przyrządzasz tarty albo inne kruche ciasta, skorzystaj z poniższego artykułu, a dowiesz się, jak sprawić, żeby deser wyglądał ciekawie. Czytaj więcej »

    iowna

  • Ciekawy sposób na słodkie czekoladowe ciasto z piankami

    Marzysz o czymś niesamowicie słodkim i rozpływającym się w ustach? Ciasto czekoladowe z piankami jest dla Ciebie idealne. Niezwykle słodkie, czekoladowe, rozpływające się w ustach. Wystarczy jeden kawałek, aby nasycić głód słodyczy, jednak trudno poprzestać tylko na jednym kawałeczku – od razy chce się zjeść więcej. Czytaj więcej »

    michaell

  • Jak wykonać ładne listki czekoladowe?

    Dekoracje ciast, tortów, babeczek nie muszą być bardzo rozbudowane. Wystarczy drobiazg, żeby sprawić, by deser wyglądał zaskakująco dobrze. Takim elementem mogą być czekoladowe listki, dzięki którym nawet kubeczek z bitą śmietaną będzie stanowił deser niczym z najlepszej kawiarni. Jeśli uważasz, że taka dekoracja jest trudna do zrobienia, sprawdź nasz przepis, a przekonasz się, że to całkiem łatwe. Czytaj więcej »

    gibonek

  • Ciasto czekoladowe Earl Grey – jak je przygotować?

    Połączenie czekolady z herbatą może dać niezwykle przyjemne efekty. Nie dotyczy to tylko połączenia świeżo parzonego napoju z kostką czekolady na deser, lecz stworzenia deseru z obu składników jednocześnie. Takie ciasto będzie oryginalnym podwieczorkiem dla każdego i z pewnością każdemu zasmakuje. Czytaj więcej »

    letta

  • Jak zrobić oryginalny chleb z cieciorki?

    Cieciorka została zapomniana przez większość ludzi na długie lata i moda na zdrowe odżywianie odkrywa ją na nowo. Okazuje się, że cieciorka może być podstawą wielu dań, dodatkiem do sałatek, zdrową przekąską pełną niezbędnych składników mineralnych oraz składnikiem na świetny chleb, znacznie zdrowszy niż chleby kupowane w sklepach. Czytaj więcej »

    paciulka

  • Jak przyrządzić pizzę na cieście z cukinii?

    Przekonanie, że ciasto na pizzę to tylko ciasto drożdżowe, warto zmienić, ponieważ jest wiele innych możliwości. Przydają się one szczególnie, kiedy jesteś na diecie, a ochota na pizzę nie maleje, lecz narasta. Wtedy chcesz czegoś dobrego, zdrowego, niskokalorycznego – ciasto na pizzę z cukinii jest tym, czego poszukujesz. Z dowolnymi dodatkami, zapieczone w piekarniku smakuje jak prawdziwa pizza z Neapolu. Czytaj więcej »

    sport

  • Clafoutis ze śliwkami – jak je przygotować?

    Clafoutis do francuski deser, który przypomina kuchnię rustykalną z romantycznej Francji. W smakuj kojarzy się jednocześnie z puddingiem, jak i z ciastem wypełnionym gęstymi owocami. Owoce można zmieniać w zależności od własnych upodobań oraz od sezonu owocowego, jaki aktualnie panuje. Jesienią można wykorzystać śliwki, które nadadzą deserowi dobry smak oraz aromat. Czytaj więcej »

    netusia

  • Jak upiec dwukolorowe ciasteczka?

    Dwukolorowe ciasteczka są nie tylko smacznym deserem, ale przede wszystkim ładnie się prezentują. Wyróżniają się wśród wszystkich innych ciastek, chociaż na pierwszy rzut oka mogą wydawać się trudne do wykonania. Nie jest tak źle, można je zrobić we własnym domu, nawet całkiem prosto, jednak przyda się trochę cierpliwości, która pomoże osiągnąć wymarzony rezultat. Czytaj więcej »

    mattek

  • Croissanty z ciasta francuskiego – jak je zrobić?

    Francję niezmiennie kojarzy się z bagietkami oraz croissantami, czyli miękkimi, brązowymi rogalikami. Wyglądają niezwykle zachęcająco i dobrze smakują, zwłaszcza podawane z czarną kawą. Wbrew pozorom nie trzeba jechać do Paryża, żeby spróbować tego przysmaku, ponieważ można zrobić je w prosty sposób we własnej kuchni. Czytaj więcej »

    aniolek