Advertising
Zakumaj.pl

Egzotyczne pączki z kokosem

Opiekun artykułu: karson
Wymagany czas: 2 godz. 30 min.
Egzotyczne pączki z kokosem

Egzotyczne pączki z kokosem

Kokos zapewnia deserom niepowtarzalny smak, więc jeżeli jest się jego wielkim wielbicielem, można przygotować pączki kokosowe na tłusty czwartek. Będzie to oryginalne danie, które wprowadzi na stół nieco odświeżenia. Kokosowe jest nie tylko ciasto, ale i nadzienie, więc warto go spróbować.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do przygotowania kokosowych pączków potrzebny jest odpowiedni i świeży zestaw składników, w skład których wchodzą:
    * 275 g mąki pszennej,
    * 275 g mąki chlebowej,
    * 250 ml mleka kokosowego,
    * 100 g masła,
    * 70 g cukru,
    * 40 g drożdży,
    * 3 jajka,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * aromat waniliowy.
    Poza produktami niezbędnym do przygotowania ciasta, należy zadbać również o elementy potrzebne do przygotowania kremu, czyli:
    * 4 jajka,
    * 1 budyń kokosowy,
    * 70 g cukru,
    * 50 ml mleka,
    * 400 ml mleka kokosowego.

  • Przygotowanie ciasta

    Przygotowanie ciasta

    Mleko należy lekko podgrzać, zdjąć z pieca i dodać do niego drożdże. Odstawić na 5 – 10 minut, po czym dodać do niego pozostałe składniki. Oba rodzaje mąki należy wcześniej wymieszać ze sobą w osobnym naczyniu, a masło roztopić. Całość wymieszać, aż ciasto będzie jednolitą masą, z której można ulepić kulę. Należy ją umieścić w misce oprószonej mąką lub posmarowanej oliwą na 40 – 60 minut.

  • Przygotowanie kremu

    Przygotowanie kremu

    Przygotowanie kremu należy zacząć od utarcia żółtek z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać do niej budyń oraz zwykłe mleko i wymieszać, po czym odstawić na bok. Mleko kokosowe należy podgrzać i gdy będzie już bardzo ciepłe, dodać do niego masę, zamieszać i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić i pozostawić pod folią do ostygnięcia.

  • Smażenie pączków

    Smażenie pączków

    Wyrośnięte ciasto należy jeszcze raz zagnieść na oprószonej mąką stolnicy, a następnie rozwałkować na grubość 1 centymetra i wyciąć przy pomocy szklanki równe koła. Układamy je na blasze i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie można zacząć piec je na rozgrzanym oleju, aż zbrązowieją z obu stron. Po ostudzeniu pączków przy pomocy strzykawki lekarskiej nadziewamy je kremem kokosowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem albo kokosem.

Popularne tagi
  • wazon
  • skorupka jaja
  • krew
  • ocet balsamiczny
  • twaróg
  • powitanie wiosny
  • farsz ziołowy
  • przepis na sos szczypiorkowy
  • styropianowe jajko
  • tradycyjne pisanki
  • potrawa wielkanocna
  • ozdoby w domu
  • przygotowanie złotych jaj
  • materiał
  • przepis na baranka wielkanocnego
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising