Zakumaj.pl

Jak dobrze przechowywać i przygotowywać orzechy?

Jak dobrze przechowywać i przygotowywać orzechy?

Orzechy są bardzo korzystne dla zdrowia, wiedzą o tym wszyscy. Nie wszyscy je jadają, jednak powody bywają różne. Najczęściej rezygnujemy z nich przez często podkreślany fakt, że orzechy są bardzo tuczące. Istotnie, zawierają sporo kalorii, dlatego nie można objadać się nimi bez opamiętania, jednak lepiej nie usuwać ich z diety całkowicie. Dobrze jest jadać przynajmniej jedną małą miseczkę dziennie. Żeby nie kupować codziennie takiej ilości, warto zadbać o zapas orzechów w domu. Decydując się na to, należy wiedzieć, jak je przechowywać, a następnie przygotować do zjedzenia.

  • Przechowywanie w szafkach

    Przechowywanie w szafkach

    Wydawać się może, że orzechy dzięki skorupce są odporne na niekorzystne warunki wokół oraz czas i nic się z nimi nie stanie. Niestety, mogą zjełczeć albo zostać zaatakowane przez robaki. Taki efekt jest zazwyczaj związany z niepoprawnym przechowywaniem.Orzechy do zachowania świeżości potrzebują miejsca suchego i ciemnego. W wilgoci oraz wystawione na światło słoneczne szybko zaczną się psuć i po obraniu orzecha ze skórki można będzie spotkać niemiłą niespodziankę – orzech będzie niejadalny. Do przechowywania można użyć pustych, wyłożonych papierem szuflad albo pudełek kartonowych z wieczkiem. Jeśli chce się uniknąć robaków w orzechach, można na 2 dni włożyć je do lodówki, a potem przesypać do pudełka. Czas takiego przetrzymywania orzechów do 3 miesiące.

  • Przechowywanie w lodówce

    Przechowywanie w lodówce

    Zakupione orzechy można również przechowywać w lodówce. Nie należy wkładać ich luzem do lodówki, lecz włożyć do szklanego albo plastikowego pojemnika z zamknięciem. Orzechy trzeba szczelnie zamknąć, żeby nie dostawało się do nich powietrze oraz zapachy innych potraw, które będą wkładane do lodówki. Pudełko trzeba położyć na półce, na której temperatura wynosi maksymalnie 4 stopnie Celsjusza. W takim miejscu, chłodnym i ciemnym, orzechy mogą przetrwać nawet rok. Dotyczy to zarówno orzeszków w łupinach, jak i obranych.

  • Przechowywanie w zamrażalniku

    Przechowywanie w zamrażalniku

    W zamrażalniku orzechy mogą być przechowywane aż przez 2 lata. Nie jest to trudniejsze od przechowywania ich w lodówce i nie wymaga odmiennych przygotowań. Orzechy należy włożyć do szczelnego pojemnika z zamknięciem, a ten do szuflady zamrażarki i gotowe. Rozmrażanie orzechów do dalszego wykorzystania nie jest trudne, zazwyczaj zajmuje kilka minut między wyjęciem ich a rozpoczęciem jedzenia.

  • Przygotowanie orzechów

    Przygotowanie orzechów

    Gdy nadejdzie ochota na zjedzenie przechowywanych orzechów, należy je odpowiednio przygotować. Można je rozłupać albo obrać ze skorupek ręcznie, jeśli da się to zrobić bez problemu, np. przy orzechach arachidowych, albo uprażyć, co poprawia smak orzechów. Na patelnię trzeba wysypać garść orzechów i zacząć je podgrzewać – bez oleju. Prażyć przez 2 – 3 minuty, często mieszając. Co prawda prażenie jest odpowiedzialne za zabicie niektórych witamin w orzechach, ale poprawia trawienie orzechów i wchłanianie znajdujących się w nich substancji do organizmu. Ma to duże znaczenie, ponieważ orzechy wpływają na pamięć, koncentrację oraz pomagają redukować nadmiar cholesterolu.