Jak dobrze przechowywać ryby?

Jak dobrze przechowywać ryby?
Im więcej ryb w diecie, tym lepiej, jednak statystyki pokazują, że wciąż jada się ich w Polsce za mało. Są za drogie, nie zawsze wiadomo, jak je przygotować, podać, nie każdy je lubi, a także nie wiadomo, jak je przechowywać, aby zachować świeżość. Wbrew pozorom nie jest to błahy problem, gdyż zepsuta rybka może poważnie zaszkodzić żołądkowi. Żeby uniknąć sensacji związanych z jelitami, dowiedz się, jak przechowywać rybę, by zachowała odpowiednią świeżość do konsumpcji.
- Ryby w lodówce  - Ryby mają delikatniejszą konsystencję niż zwykłe mięso, ponieważ zawierają dużo wody. Z tego powodu nie mogą być całkowicie zamrożone. Należy obłożyć je kruszonym lodem i przechowywać w temperaturze nie wyższej niż +4 stopnie Celsjusza. Jeżeli nie obłoży się ich lodem, wówczas należy od razu je przygotowywać, gdyż później nie będą już zdatne do spożycia. Dotyczy to przede wszystkim ryb samodzielnie złowionych i przygotowanych. Sklepowe ryby są sprzedawane jako mrożonki i jest to bezpieczniejsze niż samodzielne mrożenie. Jednak trzeba od razu po powrocie ze sklepu włożyć je do zamrażalnika, aby przypadkiem nie rozmroziły się. 
- Opakowanie ryb  - Wszystkie ryby mają charakterystyczny zapach, który nie jest najprzyjemniejszy. Niezależnie od tego, czy są to ryby mrożone, wędzone czy inne, nie powinny leżeć w lodówce luzem. Najlepiej owinąć je folią aluminiową lub włożyć do foliowego woreczka nie przepuszczającego zapachów. Dobrze sprawdzi się również plastikowy pojemnik z przykrywką. 
- Po rozmrożeniu  - Gdy już dojdzie do rozmrożenia ryb, trzeba je przygotować tego samego dnia. Nie można w żaden sposób zamrażać ich ponownie, wkładać do lodówki na później, wykorzystywać następnego dnia. Zatrucie rybami może być poważne, dlatego lepiej go unikać poprzez prawidłowe postępowanie z rybami w kuchni. Świeże ryby najlepiej od razu zjeść. 
- Czystość ryby  - Ryby zakupione w sklepie są najczęściej pokrojone na kawałki, obsypane lodem i tak mrożone. Jeśli jednak chce się przechowywać w lodówce ryby samodzielnie złowione, trzeba je przed tym bardzo dokładnie wypatroszyć oraz umyć od środka. Niezrobienie tego może doprowadzić do gnicia i rozwoju niebezpiecznych dla zdrowia bakterii. 
- Uwaga na inne produkty- Za umieszczaniem ryb – szczególnie wędzonych – w osobnych pudełkach lub opakowaniach przemaga także fakt, że ich aromatem mogą przesiąknąć inne produkty. Z tego powodu należy uważać i nie kłaść ryb obok sera, masła, mleka, jeśli nie chce się czuć w nich rybiego smaku. 


















