Advertising
Zakumaj.pl

Oryginalny pomysł na tortillę z tuńczykiem

Opiekun artykułu: dreadzia
Oryginalny pomysł na tortillę z tuńczykiem

Oryginalny pomysł na tortillę z tuńczykiem

Tortilla kojarzy się przede wszystkim z przekąską warzywno-mięsną. Taka wersja jest najczęściej podawana i przygotowywana, nawet w domach. Jednak nie zawsze ma się ochotę na mięsne dodatki lub nie zawsze jest się wielbicielem tego elementu spożywczego. Nic straconego. Tortilla jest równie smaczna z tuńczykiem. Oto przepis na jej wykonanie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przygotować smaczne danie, idealne tak na obiad, jak i na kolację, potrzebne będą odpowiednie składniki spożywcze:
    * 5 tortilli okrągłych,
    * 2 puszki tuńczyka w oleju,
    * 1 słoik suszonych pomidorów w oleju,
    * 1 opakowanie serka mascarpone,
    * 2 pomidory,
    * 20 dag szpinaku,
    * sałata (do dekoracji).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Placki tortilli posmarować serkiem mascarpone. Wystarczy cienka warstwa, nie trzeba smarować grubo, żeby ser nie przyćmił smaku pozostałych składników. Pamiętać o posmarowaniu brzegów tortilli.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Tuńczyka i pomidory odsączyć z oleju. Pokroić oba składniki na kawałki. Świeże pomidory posiekać w kostkę.Szpinak udusić na patelni na odrobinie oleju. Można dodać do niego 1 ząbek czosnku, jeżeli lubi się jego smak, oraz odrobinę pieprzu oraz soli.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na wysmarowane serkiem mascarpone tortille nanosić kolejne składniki: tuńczyka, szpinak, pomidory suszone oraz kawałki zwykłych pomidorów. Zawijać ciasno tortillę, tworząc pełen dodatków rulonik.Tortillę można podawać w całości, jako długi rulon albo przeciąć na kawałki wielkości 4 – 5 cm. Pocięte nadają się doskonale na przystawkę w czasie małego przyjęcia.

Popularne tagi
  • zioło
  • spotkanie rodzinne
  • przecier pomidorowy
  • sposób na duszoną rybę
  • czosnek
  • poprawne smażenie ryby
  • przygotowanie marynaty
  • przechowywanie ryb
  • rodzaje ryb
  • makrela wędzona
  • oliwa z oliwek
  • przygotowywanie ryb
  • olej roślinny
  • przyprawianie ryby
  • smażenie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising