Advertising
Zakumaj.pl

Jak łatwo obrać granat?

Opiekun artykułu: tytus
Jak łatwo obrać granat?

Jak łatwo obrać granat?

Granat jest smacznym, egzotycznym owocem, który jest łatwo dostępny w okresie jesienno-zimowym. Warto go jadać, ponieważ zawiera składniki niezbędne dla zachowania zdrowego organizmu. Niestety, przy spożywaniu granatu dużo problemów sprawia jego obranie i wybieranie ziarenek. Żeby nie zachodziła konieczność wydłubywania pojedynczych ziaren widelcem, można zastosować któryś z poniższych sposobów.

Advertising
Advertising
  • Zimna woda

    Zimna woda

    Łatwym sposobem na wydobycie z granatu jadalnych pestek jest napełnienie miski zimną wodą. Następnie odcina się koronę owocu i wkłada go do wody na 15 – 20 minut. Dzięki takiemu zabiegowi ziarenka zostaną na dnie, a niejadalne części będą unosiły się na powierzchni.

  • Opukiwanie granatu

    Opukiwanie granatu

    Kolejnym sposobem na wydobycie z owocu ziarenek jest opukiwanie go. Na początku należy przygotować miskę, nóż oraz drewnianą łyżkę. Granat przekroić na pół, lekko go ściskając, a następnie ustawić nad miską, odciętą częścią do dołu, i znowu ścisnąć palcami jednej ręki. W drugiej dłoni trzymać łyżkę i mocno opukiwać skorupkę granatu do czasu, aż wszystkie ziarenka wypadną. Gdy w środku nie pozostanie już żadne lub tylko kilka, wówczas można zacząć oczyszczać pestki z białego miąższu, który mógł na nich pozostać. Można robić to nożem lub przepłukać je w chłodnej wodzie.

  • Rozkrajanie granatu

    Rozkrajanie granatu

    Prostym i skutecznym sposobem na wydobycie z granatu jego cennej zawartości jest przekrojenie go w odpowiedni sposób. Ostrym nożem należy wykonać nacięcie w miejscu, w którym znajdowała się kiedyś gałązka. Nacięć powinno być minimum 4, chociaż najlepiej wykonać 6. Następnie należy odciąć koronę tak, żeby dało się dostrzec ziarna.

  • Wnętrze granatu

    Wnętrze granatu

    Po odcięciu korony trzeba pociągnąć za jedną z części i mocno szarpnąć. Powinna odchylić się, pokazując coraz więcej ziarenek. Podczas tej operacji od ziaren będzie rozdzielał się również biały, niejadalny miąższ. Taki sam ruch należy wykonać przy każdej części, a gdy będą już rozchylone, wówczas można połamać je na jeszcze mniejsza kawałki i zacząć wyciągać ziarenka. Najlepiej robić to nad miską. Wystarczy ściągać je palcami, przy pomocy noża lub pukać w resztkę skorupki. Ewentualne resztki białego miąższu można wypłukać pod wodą albo usunąć przy pomocy noża. Tak przygotowane ziarna granatu od razu są gotowe do jedzenia lub do ozdabiania deserów.

Popularne tagi
  • porady kulinarne
  • ćwiczenia
  • wyciskanie soku z cytryny
  • jak usunąć zapach ryb
  • owoce suszone
  • kuchnia europejska
  • witaminy b
  • słodycze na diecie
  • fasola
  • sól jodowana
  • rośliny
  • groszek
  • nieświeża ryba
  • jak zrobić smakową oliwę
  • mięta jogurt naturalny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising