Jak przygotować dobry cydr jabłkowy?

Jak przygotować dobry cydr jabłkowy?
Cydr jabłkowy, chociaż nie jest najnowszym wynalazkiem, zdobył popularność dopiero niedawno, w wyniku mocnej zachęty do jedzenia polskich jabłek. Jeżeli już się komuś przejadły, był zachęcany do popijania napojów z nich, w tym cydru. Można go zarówno kupić w sklepie, jak i zrobić samodzielnie, co wcale nie jest trudne.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Zaletą cydru jest prostota. Każdy może go wykonać we własnym domu, co nie przy wszystkich alkoholach jest możliwe. Do jego wykonania niezbędne jest: 
 * 12 l soku jabłkowego 100%,
 * 1/2 szklanki letniej wody,
 * drożdże winiarskie,
 * gąsior,
 * butelki.
- Etap pierwszy- Do przygotowanego gąsiora, najlepiej z rurką fermentacyjną, przelać cały sok. Gąsior powinien mieć 15 l pojemności, żeby było wygodnie przechowywać napój. 
- Etap drugi  - W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Wymieszać je dobrze łyżką i odstawić na 5 minut. Gdy zaczną parować, to znak, że można dodać je do soku, wlanego wcześniej do gąsiora.Naczynie odstawić na 2 – 3 tygodnie w ciepłe, lecz zacienione miejsce. W tym czasie rozpocznie się fermentowanie napoju. 
- Etap trzeci  - Podczas fermentacji można będzie zauważyć bulgotanie napoju. Kiedy pęcherzyki powietrza przestaną być widoczne, to znak, że cydr jest gotowy. Jest to również moment, w którym można przelać go do butelek. Należy robić to przy pomocy rurki dołączonej do gąsiora.Cydr o wartości 5% jest gotowy do degustacji, zarówno z gośćmi w czasie przyjęcia, jak i w czasie jesiennych wieczorów, gdy potrzebne jest coś smacznego. 

















