Zakumaj.pl

Jak przygotować mrożoną wodę szałwiowo-jeżynową?

Wymagany czas: 15 min.
Jak przygotować mrożoną wodę szałwiowo-jeżynową?

Upalne lato potrafi dać się we znaki. Ostatnie lata oznaczały szybkie pojawienie się upałów, co oznacza, że trzeba szybko zacząć stosować środki chłodzące, czyli napoje. Najlepiej, aby orzeźwiały, chłodziły i doskonale smakowały. Jednym z połączeń, które spełniają takie oczekiwania, jest połączenie jeżyn z aromatyczną szałwią. Poza smakiem ma ona tę zaletę, że wpływa na ograniczenie pocenia.

  • Niezbędne produkty spożywcze

    Niezbędne produkty spożywcze

    Aby szybko przygotować orzeźwiającą wodę, trzeba najpierw przygotować wszystkie potrzebne do tego produkty, czyli:

    * jeżyny,

    * szałwia świeża,

    * woda mineralna niegazowana,

    * kostki lodu.

    Przydadzą się również:

    * słoik o pojemności 1 l,

    * mulddler.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Szałwię oraz jeżyny przemyć dokładnie pod zimną wodą. Chwilę osuszyć. Ziołowe listki przełożyć do słoika i rozgnieść delikatnie muddlerem, żeby puściły sok. Następnie dodać jeżyny i również docisnąć je ugniataczem. Trzeba starać się przy tym nie zmiażdżyć owoców.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jeżyny powinny wypełnić słoik do 1/3 jego wysokości. Po delikatnym wyciśnięciu z nich soku uzupełnić słoik lodem aż po krawędź. Kostek lodu powinno być dużo, jednak nie powinny całkowicie blokować możliwości wlewania wody do pojemnika.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wlać do słoika wodę. W miarę możliwości wymieszać składniki długą wykałaczką, po czym zakręcić słój. Włożyć go na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby napój był bardzo zimny. Przed podaniem można przecedzić wodę przez sitko, odrzucając liście oraz owoce, a płyn wlewając do dzbanka albo potraktować kostki lodu – jeśli zostały – jako cedzak, który zablokuje dodatki i pozwoli cieszyć się smaczną, aromatyczną wodą popijaną przez słomkę prosto ze szklanki. Popijanie napoju jest zdrowe oraz orzeźwiające.