Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować drink Gały Gorzały?

Opiekun artykułu: kloi
Jak przygotować drink Gały Gorzały?

Jak przygotować drink Gały Gorzały?

W czasie halloweenowego przyjęcia przyda się nie tylko ozdobienie domu, lecz również zaproponowanie gościom czegoś zaskakującego do jedzenia oraz do picia. Pomysły na jedzenie, nawet w strasznej wersji, wydają się dość oczywiste, dlatego warto skupić się na drinkach, które mogą stać się prawdziwym rarytasem oraz obudzić dreszczyk grozy u każdego pijącego. Gały Gorzały spełniają oba zadania.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki drinków

    Potrzebne składniki drinków

    Aby móc zrobić smacznego drinka o interesującej nazwie Gały Gorzały, potrzebne będą następujące składniki:

    * 0,5 l ginu,

    * 30 ml wermutu,

    * 7 oliwek nadziewanych,

    * 14 rzodkiewek.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Odciąć z rzodkiewek zielone listki, jak również wystające ogonki. Umyć z zabrudzeń i osuszyć delikatnie kuchenną ściereczką. Następnie zacząć obierać wszystkie rzodkiewki – po kolei – z czerwonej skórki. Należy robić to cienko, aby nie pozbyć się zbyt dużej ilości miąższu. W niektórych miejscach można zostawić czerwone ślady skórki, co nada warzywom żylastego wyglądu, niczym gałka oczna.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po obraniu rzodkiewek poddać je dalszej obróbce, która wymaga większej precyzji. Mianowicie, trzeba w każdej wyciąć otwór na oliwkę. Taki otwór powinien mieć 1 – 1,5 cm średnicy i mieścić się na szerszym czubku rzodkiewki. Można uzyskać go z powodzeniem niewielkim nożykiem. Rzodkiewka jest dość miękka, więc przygotowanie takich otworów nie powinno stwarzać problemu.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Oliwki przekroić na połówki. Włożyć po połowie do każdej rzodkiewki. Następnie umieścić przygotowane ozdoby w kubeczkach i zalać wodą. Po zakryciu płynem umieścić kubeczki w zamrażalniku. Gdy będą zmrożone, można przygotować alkohol, miksując ze sobą gin, wermut oraz lód bez dodatków, żeby uzyskać zmrożenie drinka. Rzodkiewkowe oczy w lodzie włożyć do szklanek i zalać alkoholem. Od razu po przygotowaniu podawać i czekać na reakcje gości – będą zachwyceni oraz przerażeni jednocześnie.

Popularne tagi
  • pierścień-nietoperz
  • jak świętować halloween
  • strusie pióra
  • imbir
  • forma do pieczenia
  • świeca
  • gumka
  • bal
  • biały filc
  • olej
  • nietypowe ozdoby na halloween
  • parapet
  • dynia wampir
  • strach
  • galaretka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising