Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować dżem śliwkowy?

Opiekun artykułu: ewajan
Jak przygotować dżem śliwkowy?

Jak przygotować dżem śliwkowy?

Są osoby, które nie wyobrażają sobie lepszych kanapek niż pokrytych dżemem śliwkowym, babki z takim dodatkiem albo ciasta przekładanego takim smakołykiem. Dostępne w sklepach przetwory są bardzo dobrze, jednak dżem będzie smakował jeszcze lepiej, jeżeli zostanie przygotowany samodzielnie. Poniżej podpowiadamy, jak go zrobić.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Aby szybko i dobrze przyrządzić ulubiony dżem, potrzebne będą następujące składniki spożywcze:
    * 2 kg śliwek węgierek,
    * 300 g cukru,
    * 100 ml wody,
    * 200 ml wina słodkiego.
    Cukru można dodać mniej albo więcej, w zależności od własnych upodobań smakowych. Jeśli woli się bardziej kwaśny smak, lepiej ograniczyć jego ilość.Dobrze jest przygotować również słoiki z zakrętkami, w których dżem będzie przechowywany w spiżarni albo w innym schowku.

  • Pierwszy krok

    Wszystkie śliwki należy dokładnie umyć w zimnej wodzie, a następnie wysuszyć ścierką albo papierowym ręcznikiem. Po wykonaniu tego przekroić każdą na pół i pozbyć się pestek, ewentualne zepsute owoce wyrzucić. Owoce pokroić na ćwiartki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Pokrojone owoce przełożyć do dużego garnka z grubym dnem. Zalać je wodą oraz winem, a także dosypać 3 łyżki cukru. Wymieszać składniki.Włączyć gaz pod garnkiem i przez 2 godziny gotować składniki, aż śliwki nie tylko zmiękną, ale zaczną się rozpadać, przybierając konsystencję dżemu. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na całą noc.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Następnego dnia po odstawieniu ponownie postawić garnek na gazie i znowu gotować na małym ogniu. Dodać pozostały cukier – albo więcej lub mniej – zamieszać i gotować jeszcze przez 20 – 30 minut, uważając, żeby mieszanka się nie przypaliła.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gorący dżem przełożyć do przygotowanych słoików. Dobrze zakręcić, a następnie poddać pasteryzacji przez 10 – 15 minut. Po wykonaniu tego zabiegu dżem jest gotowy.Dżem powinien być przechowywany w chłodnym miejscu – w piwnicy, spiżarni, lodówce – i na bieżąco zjadany jako element kanapek albo słodkich rogalików.

Popularne tagi
  • przepis na pastę dyniową
  • sos z cukinii
  • właściwości miodu
  • układ moczowy
  • dodatek do mięs
  • potrawa
  • wieczko
  • przepis na masło orzechowe
  • ogórki z chili
  • papryczka chili
  • przeziębienie
  • fermentacja alkoholowa
  • miska
  • warzywo
  • sposób na dżem z głogu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising