Jak przyrządzić pyszną marmoladę śliwkową?

Jak przyrządzić pyszną marmoladę śliwkową?
Marmolada śliwkowa to prawdziwy rarytas wśród innych produktów ze śliwek. Jest pyszna, zdrowa i wyśmienicie smakuje na kanapce oraz jako dodatek do ciast oraz babeczek. Korzystając z urodzaju oraz dostępności śliwek różnych odmian, można przygotować własnoręcznie kilka albo kilkanaście słoików ze słodką marmoladą. Oto podpowiedź, jak tego dokonać.
- Składniki na marmoladę śliwkową  - Do przyrządzenia pysznej marmolady potrzebnych jest kilka elementów. Wśród nich muszą znaleźć się: 
 * 4 kg śliwek węgierek,
 * 10 łyżek soku z cytryny,
 * 100 g cukru,
 * cynamon.
 Poza składnikami spożywczymi warto zaopatrzyć się również w:
 * blender,
 * garnek,
 * ścierki,
 * sitko,
 * słoiki.
- Krok pierwszy- Przygotowane śliwki dokładnie umyć pod zimną wodą. Następnie wszystkie owoce przeciąć na pół, pozbywając się pestek. Jeśli któraś śliwka jest robaczywa, należy pozbyć się jej i pod żadnym pozorem nie wkładać do marmolady. To samo dotyczy śliwek, które zaczęły już gnić. 
- Krok drugi  - Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem oraz dodać sok z cytryny, najlepiej świeżo wyciśnięty. Wymieszać drewnianą łyżką, po czym pozostawić całość na noc. Podczas leżakowania śliwki puszczą sok. 
- Krok trzeci  - Następnego dnia postawić garnek na kuchence. Włączyć mały gaz. Zamieszać i na małym ogniu, żeby nie przypalić garnka, dusić śliwki przez 3 godziny. Taki proces należy powtarzać przez kolejne 2 dni, przez taką samą ilość czasu.Jeżeli nie chce się mieć w marmoladzie skórek, można przed rozpoczęciem gotowania zmiksować je, pozwoli to na uzyskanie gładkiej konsystencji. 
- Krok czwarty  - Gotową marmoladę przełożyć do słoików i dobrze zakręcić. Następnie włożyć słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Słoiki nie powinny stykać się ze sobą. Zalać garnek wodą do 3/4 wysokości słoika, a następnie rozpocząć podgrzewanie. Pozostawić słoiki w wodzie przez 15 minut od zagotowania się, a następnie wyjąć i osuszyć. 


















