Jak przygotować grillowaną rybę z limonką?

Jak przygotować grillowaną rybę z limonką?
Grillowana ryba to jedno z najlepszych dań, jakie można podać w trakcie imprezy przy grillu. Smaczna, delikatna, uchodzi za dietetyczne i zdrowe danie. Niektórym wystarczy dodanie do niej soli i pieprzu, inni wolą nieco bardziej urozmaicone wersje.Jeśli chce się czegoś nowego, warto wypróbować rybę z sokiem z limonki, który nada potrawie posmak egzotyki.
- Co jest potrzebne?  - Przygotowanie dania z ryby wymaga odpowiednich składników. Wśród nich powinny znaleźć się: 
 * 8 filetów z dorsza lub z łososia,
 * 2 cebule,
 * 2 ząbki czosnku,
 * 2 limonki,
 * 10 dag masła,
 * 3 łyżki musztardy,
 * pieprz,
 * sól,
 * papryka mielona lub tymianek (wedle uznania, do smaku).
 Zaletą ryby jest to, że już sama sól i pieprz wystarczają do jej doprawiania, więc nie trzeba przesadzać z przyprawami, a ryba i tak będzie smakować wyśmienicie.
- Krok pierwszy- Masło roztopić na patelni i lekko rozgrzać. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Jeżeli woli się bardziej wyrazisty smak, wówczas można posiekać więcej niż 1 ząbek. Jednak przesada nie jest dobra, ponieważ czosnek zdominuje smak ryby. 
- Krok drugi  - Do podsmażonego, lekko zarumienionego czosnku dodać musztardę. Z limonki wycisnąć cały sok i również wlać na patelnię. Zamieszać do połączenia się składników. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami. 
- Krok trzeci- Filery umyć zimną wodą i osuszyć. Następnie każdy filet z osobna posmarować marynatą z obu stron. - Grill rozgrzać i na gorącym ruszcie kłaść wszystkie kawałki ryby. Piec przez 10 minut z każdej strony, aż mięso będzie białe i miękkie. 
- Krok czwarty  - Rybę podawać od razu po zdjęciu jej z rusztu. Przed podaniem można skropić jeszcze raz sokiem z limonki. Potrawa dobrze smakuje z dodatkiem chleba czosnkowego albo ze świeżą bagietką. 
















