Jak przyrządzić łososia z grilla?

Jak przyrządzić łososia z grilla?
Łosoś prosto z grilla może być wspaniałą potrawą, wieńczącą spotkanie towarzyskie. Dobrze przyrządzona ryba zasmakuje każdemu. Łosoś jest bardzo delikatny, ma ładny kolor zarówno przed pieczeniem, jak i po nim, a do tego może być przygotowywany z wieloma dodatkami. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych propozycji.
- Łosoś z koperkiem  - Dodatki do łososia mogą być bardzo różne i wcale nie muszą być wymyślne. Dobrze sprawdza się koperek. Żeby przygotować pachnącą rybę z grilla, potrzebne są: 
 * 4 filety z łososia,
 * 2 łyżki soku z cytryny,
 * 1 łyżka koperku,
 * pieprz,
 * sól,
 * szczypta papryki mielonej.
 Łososia delikatnie przemyć wodą. Osuszyć. Natrzeć mieszanką pieprzu, soli i papryki. Rozgrzać grill i położyć na ruszcie. Piec 10 minut na złocisty kolor. Zdjąć rybę i położyć na talerzu. Skropić sokiem z cytryny oraz koperkiem. Podawać jeszcze ciepłą.
- Łosoś z masłem ziołowym  - Pachnące zioła wzbogacają delikatny smak łososia. Aromatyczne danie można przygotować z następujących składników: 
 * 3 filety z łososia,
 * 3 łyżki masła,
 * 2 łyżki koperku,
 * 2 łyżki mięty,
 * 2 ziarenka czosnku,
 * 1/2 cytryny,
 * pieprz,
 * sól.
 Umytego zimną wodą łososia skropić sokiem z cytryny, po czym wetrzeć w niego sól oraz pieprz. Położyć na rozgrzanym ruszcie i piec 5 – 7 minut z każdej strony. Do masła – mającego temperaturę pokojową – dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać i uformować z niego rulonik, po czym wstawić do lodówki i schłodzić. Masło warto przygotować wcześniej, lecz nie jest to konieczne. Jeżeli wykona się je w trakcie smażenia łososia, można na 2 minuty przed końcem smażenia posmarować nim rybę. Będzie miała ciekawy, ziołowy smak.
- Łosoś z sosem sojowym  - Dla osób lubiących sos sojowy będzie on dobrym dodatkiem do łososia. Do przyrządzenia potrawy będą potrzebne: 
 * 4 filety z łososia,
 * 5 łyżek sosu sojowego,
 * 1 łyżeczka soku z cytryny,
 * pieprz,
 * sól.
 Sos, sok i przyprawy wymieszać ze sobą dokładnie. Następnie posmarować nim każdy kawałek łososia i włożyć do lodówki na 15 – 20 minut. Rozgrzać grilla. Rybę kłaść na dobrze rozgrzanym ruszcie, po czym smażyć przez 10 minut z każdej strony. Podawać ze świeżym chlebem.

















