Jak przygotować łososia z warzywami?

Jak przygotować łososia z warzywami?
Statystyki pokazują, że w Polsce wciąż jada się za mało ryb. Nie jest to korzystne dla zdrowia, ponieważ w rybach jest wiele składników mineralnych oraz tłuszczy stanowiących cenny składnik dla organizmu. Nadrobić ten brak można poprzez poznanie przepisu na łososia z warzywami, który jest nie tylko pyszny, lecz również podwójnie zdrowy. Oto pomysł, jak go przygotować.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Wykonanie smacznego łososia jest proste, jeśli ma się pod ręką wszystkie niezbędne – koniecznie świeże – składniki. Wśród nich muszą znaleźć się: - * 1 kg łososia, - * 2 pietruszki, - * 2 cebule, - * 3 pomidory, - * 4 marchewki, - * 5 liści laurowych, - * 15 ziarenek pieprzu, - * 1/2 szklanki wody, - * 3 łyżki oleju, - * mąka. 
- Krok pierwszy  - Łosoś może być bez ości, jak i z nimi, w zależności od możliwości jego zakupu oraz własnych preferencji – niektórzy lubią obgryzać rybę z niewielkich ości. Pokroić rybę na zgrabne porcje, np. dzwonka.Do miski wsypać mąkę i zacząć panierować w niej łososia. Mąki powinno być na tyle dużo, żeby kawałki ryby zapadały się do połowy. 
- Krok drugi  - Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie już ciepły, kłaść na nim kawałki ryby otoczone mąką. Smażyć z każdej strony, aż ryba będzie miała złocisty kolor. Po usmażeniu odłożyć ją na talerz i zająć się warzywami. Wszystkie umyć, a z cebuli ściągnąć łupinkę i posiekać na mniejsze kawałki. Marchewkę oraz korzeń pietruszki pokroić na kawałeczki. 
- Krok trzeci  - Cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zeszklić i dodać marchewkę oraz pietruszkę. Powinny zrobić się miękkie. W tym czasie sparzyć pomidora wrzątkiem i obrać ze skórki, posiekać na kawałki i wrzucić do pozostałych warzyw. Do smaku dodać pieprz, liście laurowe, sól i mieszając od czasu do czasu, podgrzewać na niewielkim ogniu. 
- Krok czwarty- Do podsmażonych, miękkich warzyw przełożyć rybę, przykrywając ją nieznacznie składnikami z patelni. Dodać do całości 1 szklankę wody, przykryć i gotować przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć naczynie z pieca i przekładać danie na talerze, ponieważ najlepiej smakuje, kiedy jest bardzo gorące. 


















