Jak przygotować grillowanego ananasa z mleczkiem kokosowym?

Jak przygotować grillowanego ananasa z mleczkiem kokosowym?
Egzotyczne owoce z grilla to jak najbardziej możliwy i smaczny pomysł. Dla osób, które mają już dość mięsa z rusztu lub chcą podać deser po soczystej karkówce, dobrym podwieczorkiem jest przypieczony ananas. Smakuje wyśmienicie i pozwala poczuć się jak na wakacjach w egzotycznym kraju, w którym takie posiłki stanowią codzienną normę.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Zanim przejdzie się do grillowania, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, czyli: 
 * 1 ananasa,
 * 1 szklanki mleka skondensowanego słodzonego,
 * 1/2 szklanki mleka kokosowego,
 * 1/2 szklanki masła,
 * 1/2 łyżeczki soli.
- Pierwszy krok  - Do rondelka z grubym dnem wlać mleko skondensowane. Dolać do niego mleko kokosowe oraz sól. Zamieszać lekko, po czym postawić garnek na gazie średniej wielkości i powoli podgrzewać. Wrzucić masło, a kiedy się roztopi, zwiększyć płomień pod garnkiem. 
- Drugi krok  - Sos gotować do momentu, kiedy zostanie go tylko połowa, a reszta odparuje. Zajmie to 6 – 7 minut. Od czasu do czasu zamieszać, żeby mikstura nie przywarła do dna.W tym czasie obrać ananasa ze skórki, a następnie pokroić na 8 podłużnych części. Można przed tym pozbyć się twardszego środka, jednak jest to do wykonania wedle własnego uznania, niektórym środek ananasa nie przeszkadza w żaden sposób. 
- Trzeci krok  - Każdy z podłużnych fragmentów przekroić na pół, a następnie wbić na patyczki bambusowe do szaszłyków. - Rozgrzać grilla i kłaść na nim ananasy. Przypiekać z każdej strony. W sumie należy piec ananasa przez 8 minut, przewracając co 2 minuty na drugą stronę. Po upieczeniu ananasów przełożyć je na talerz i polać przygotowanym wcześniej sosem. Owoce będą pyszne, słodkie i staną się jednym z ulubionych deserów. 


















