Jak przygotować grillowane pomidory z farszem?

Jak przygotować grillowane pomidory z farszem?
Pomidory z grilla są niezwykle pyszne. Jednak jeszcze lepiej smakują, gdy są podane z farszem. Nie jest to rzecz trudna do wykonania, więc zamiast kroić warzywo na ćwiartki lub plasterki, lepiej skorzystać z jednego z podanych poniżej pomysłów. Dzięki nim grillowanie stanie się jeszcze smaczniejsze.
Pomidory z ryżem
Pomidor ma tę zaletę, że wiele do niego pasuje i może być podany z licznymi dodatkami. Do przygotowania pomidorów z grilla z farszem niezbędne będą:
* 8 pomidorów,
* 4 pieczarki,
* 1 cebula,
* 1 torebka ryżu,
* pieprz,
* sól,
* oliwa z oliwek.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle. Dodać pokrojone pieczarki, a następnie ryż. Wszystko wymieszać i dusić przez 3 – 5 minut. Pomidory przekroić na pół, wyjąć miąższ i nakładać do środka przygotowany farsz. Każdego pomidora owinąć folią aluminiową, po czym kłaść na ruszt na 10 minut.Pomidory z fetą
Bardzo dobrym dodatkiem do pomidorów z grilla jest słony ser feta. Żeby je przyrządzić, potrzebne są:
* 4 pomidory,
* 1 opakowanie sera feta,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 pęczek szczypiorku,
* oregano,
* tymianek,
* pieprz.
Pomidory umyć. Przeciąć na wysokości 3/4 i wydrążyć, usuwając miąższ przy pomocy łyżeczki. Fetę przełożyć do miski. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę do sera, dodać przyprawy. Szczypiorek drobno posiekać i wrzucić do miski, po czym wszystko dokładnie zgnieść oraz wymieszać widelcem. Wypełnić pomidory farszem. Zawinąć w folię aluminiową i układać je na rozgrzanym ruszcie na 10 minut.Pomidory z pesto
Kolejny pomysł na faszerowane pomidory jest nieco egzotyczny. Aby go wykonać, potrzebne będą:
* 5 pomidorów,
* 3/4 szklanki pesto,
* 3/4 szklanki parmezanu,
* zioła prowansalskie.
Pomidory umyć i przekroić na 3/4 wysokości. Wydrążyć środki. Pesto – można je kupić lub wykonać samodzielnie – łyżką wkładać do wnętrza pomidorów, posypać parmezanem, ziołami i każde warzywo owinąć folią aluminiową. Kłaść na grillu i piec 10 – 15 minut. Po upieczeniu rozchylić folię i jeszcze raz posypać parmezanem. Podawać, póki są bardzo gorące.