Jak przygotować jadalny świecznik świąteczny?

Jak przygotować jadalny świecznik świąteczny?
Co pięknego jest w świętach? Zapach pierników oraz częstsze, niż zazwyczaj, zapalanie świeczek. Czemu tego nie połączyć? W poniższym artykule przedstawiamy sposób na wykonanie świecznika, który z powodzeniem można zjeść, gdy przyjdzie na to ochota albo gdy znudzi się jako dekoracja.
- Niezbędne składniki spożywcze  - Żeby świeczka do zjedzenia była ładna i smaczna, potrzebne będą następujące składniki do jej wykonania: 
 * 30 łyżek mąki pszennej,
 * 5 łyżek margaryny,
 * 3 łyżeczki kakao,
 * 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
 * 1/2 szklanki miodu,
 * 1/3 szklanki cukru brązowego,
 * przyprawa do pierników,
 * lukier (do dekoracji).
- Krok pierwszy  - Na początku niezbędne jest przygotowanie ciasta na piernik, z którego zrobiony będzie świecznik. Do rondelka należy przełożyć margarynę, miód oraz cukier. Stopniowo stopić wszystkie składniki w jedną masę. - W osobnej misce połączyć pozostałe składniki. Następnie dodać masę z margaryny i wszystko dokładnie wymieszać oraz zagnieść rękami gładkie ciasto. Gładkie, ale nie przesadnie lepiące się ciasto owinąć folią aluminiową i wsadzić na 60 minut do lodówki. 
- Krok drugi  - Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Następnie ostrym nożem wyciąć w cieście 4 ściany domku – 2 na przód, 2 na boki – oraz 1 większy, który będzie dachem. W tym fragmencie na środku zrobić otwór, przez który będzie wystawała świeczka. Wszystkie kawałki piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 5 minut. 
- Krok trzeci  - Podczas gdy piernik się piecze, przygotować lukier. Może być gotowy, z torebki. Po upieczeniu i wystudzeniu piernika połączyć elementy domku przy pomocy lukru. Poczekać, aż wszystko dokładnie zaschnie. Następnie w otwór w dachu wsunąć świeczkę. Tak przygotowany świecznik może być najpierw ozdobą wigilijnego stołu, a potem smakowitym deserem. 


















