Zakumaj.pl

Jak zrobić domek z piernika?

Jak zrobić domek z piernika?

Święta bez pierników to jak święta bez choinki. Korzenny zapach wypełniający całe mieszkanie sprawia, że Boże Narodzenie wydaje się jeszcze bardziej wyjątkowe. Wiele przepisów zaleca pieczenie pierników przynajmniej miesiąc przed świętami, dzięki czemu nabierają one miękkości, a dom długo przed świętowaniem pełen jest aromatów. Jednak z piernikowego ciasta można wykonać nie tylko drobne pierniczki, ale także małe arcydzieło, jakim jest domek z piernika.

  • Przygotowanie piernika

    Przygotowanie piernika

    Aby zrobić domek z piernika, trzeba najpierw wyrobić ciasto, z którego będzie się wypiekało ściany. Najlepiej wybrać do tego taki sam przepis, jakiego używa się do pieczenia małych ciastek. Dzięki temu ma się pewność, że wyjdzie on prawidłowo i ozdobiony lukrem będzie nie tylko wyglądał dobrze, ale i dobrze smakował. Jeżeli nie posiada się rodzinnej lub sprawdzonej receptury, można użyć przepisu z dowolnej strony internetowej. Najlepiej wybierać proste z niezbyt dużą ilością składników i zrobić podwójną ilość ciasta. Dzięki temu z powodzeniem wystarczy go na przygotowanie elementów domku. Ciasto należy wyrobić i schłodzić w lodówce – ale nie zamrażać – a w tym czasie przygotować lub wydrukować szablon w postaci dwóch ścian bocznych, ściany przedniej, tylnej i dwóch części dachu.

  • Wycinanie części

    Wycinanie części

    Dobrze schłodzone ciasto należy równie dobrze rozwałkować. Ciasto nie powinno być ani za grube, gdyż wtedy będzie zbyt ciężkie, ani za cienkie, gdyż łatwo się połamie. Najlepszą grubością będzie przedział między 0,5 – 1 cm, w zależności od wielkości domku. Na rozwałkowane ciasto przykłada się szablon i wycina ściany wzdłuż jego linii. Jeżeli chce się zrobić otwierane drzwi do domku, trzeba pamiętać o wycięciu ich i upieczeniu osobno. Wycięte elementy należy włożyć na 15 minut do lodówki. Gdy wycięło się otwory na okna, można przed pieczeniem wsypać do nich czerwone landrynki. Po rozpuszczeniu się dadzą efekt witraży. Przygotowane do pieczenia ciasto układa się na blasze wyłożonej pergaminem i wstawia na 30 minut do piekarnika.

  • Sklejanie domku

    Sklejanie domku

    Po wyjęciu z piekarnika i dobrym ostudzeniu ciasta można przystąpić do sklejania domku. W tym celu należy przygotować gęsty lukier, np. królewski, tutkę do jego wyciskania oraz podstawkę, do której domek będzie przytwierdzony. Może to być drewniana tacka, plastikowa tacka, papier, tekturka, wedle uznania i tego, co ma się w domu do wykorzystania. Na początku trzeba postawić ścianę główną. W tym celu wyciska się lukier na dolną krawędź ścianki z drzwiami i przytwierdza ją do podłoża. Należy przytrzymywać i poczekać, aż lukier dokładnie wyschnie. Do podparcia można użyć wysokich puszek konserwowych. Rozprowadzając lukier po krawędziach ścian, należy przykleić wszystkie elementy, kończąc budowę na dachu.

  • Dekorowanie domku

    Dekorowanie domku

    Sklejony domek należy pozostawić na całą noc, żeby dobrze się związał, a następnego dnia można zacząć go dekorować. Najlepiej zacząć to od dachu, nakładając na niego lukier – albo grubą warstwę imitującą śnieg, albo do posypania go płatkami kukurydzianymi lub herbatnikami. Lukrem można zrobić obwódki dla okien i drzwi lub narysować je, jeżeli nie wycinało się ich przed pieczeniem. Sposobów dekorowania jest tak dużo, jak dużo ma się wyobraźni. Ważne jest jedynie, żeby używać dużo kolorowych słodkości, dropsów, czekoladek, pianek imitujących zaspy, posypek do ciastek w różnym kształcie, tak żeby dom z piernika emanował świąteczną radością.