Jak zrobić pachnący dżem z róży i jabłek?

Jak zrobić pachnący dżem z róży i jabłek?
Dżem domowej roboty może stać się wspaniałym dodatkiem do bułek, rogalików, chleba, ciast drożdżowych oraz innych słodkich smakołyków. Jeszcze lepiej, kiedy dżem jest wykonany z pachnących i niezwykle dobrych składników, z jabłek i dzikiej róży. Niesie ze sobą wówczas wszystkie smaki lata, które można przypomnieć sobie, jedząc dżem nawet w środku zimy.
- Jakie produkty są potrzebne?  - Do przyrządzenia dżemu potrzebne są odpowiednie składniki. Należą do nich przede wszystkim: 
 * 1 kg jabłek,
 * 70 dag cukru,
 * 30 dag owoców dzikiej róży,
 * 2 szklanki wody.
 Owoce dzikiej róży z powodzeniem można zbierać samodzielnie, jednak trzeba pamiętać, żeby nie zrywać ich z krzaków, które rosną blisko ruchliwej ulicy. Na owocach będzie mnóstwo metali ciężkich, szkodliwych i niszczących smak.
- Krok pierwszy- Owoce dzikiej róży umyć, oczyścić i pozbawić zielonych szypułek, jeśli nie zrobiło się tego wcześniej. Osuszyć, po czym przełożyć do garnka średniej wielkości. 
- Krok drugi  - Wodę zagotować, a następnie zalać wrzątkiem owoce dzikiej róży. Przykryć garnek, włączyć gaz pod nim i gotować przez 10 minut. - Po ugotowaniu owoców przełożyć je do sitka i zetrzeć przez nie do osobnej miski. Można również użyć miksera. 
- Krok trzeci  - Do uzyskanej papki dodać cały cukier i przełożyć ją znowu do garnka. Tym razem nie przykrywać i podgrzewać na małym ogniu. - Jabłka umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć wszystkie na tarce o dużych oczkach, po czym dorzucić do wywaru z róży. 
- Krok czwarty  - Owoce gotować do momentu, aż przybiorą odpowiednią konsystencję gęstego, ale nie za bardzo, dżemu. Kiedy do tego dojdzie, wyłączyć gaz pod garnkiem i od razu przekładać dżem do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić.Przechowywać w spiżarni lub suchej szafce i korzystać wedle uznania, niedługo po przygotowaniu albo zimą. 


















