Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować kurczaka z miodem i kardamonem?

Opiekun artykułu: martini
Jak przygotować kurczaka z miodem i kardamonem?

Jak przygotować kurczaka z miodem i kardamonem?

Kurczak to cały czas najchętniej wybierane mięso na obiady, a także na kolacje. Jest smaczne i ma wiele wartości odżywczych, jednak przygotowywanie go cały czas w jeden sposób może doprowadzić do znudzenia się jedzeniem oraz gotowaniem. Żeby odświeżyć trochę smaki i gotowanie, warto sięgnąć po nowy przepis i przyrządzić kurczaka z miodem oraz kardamonem. Pysznie i egzotycznie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Gotowanie należy zacząć od zebrania odpowiednich składników. Wśród nich powinny znajdować się świeże i dobre jakościowo produkty, czyli:
    * 6 piersi z kurczaka,
    * 1 cytryna,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 2 łyżki sherry,
    * 4 łyżki miodu,
    * 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
    * 1 łyżeczka pieprzu.

  • Pierwszy krok

    Przed rozpoczęciem przygotowania potrawy rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.Do rondelka wlać miód i podgrzać. Gdy będzie już ciepły, dodać sherry oraz kardamon i pieprz. Całość wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Piersi z kurczaka dokładnie umyć, pozbawić błonek oraz twardych części, jeśli wciąż się na nich znajdują. Po wykonaniu tego przełożyć kurczaka do dużej miski i zalać marynatą. Należy obtoczyć w niej kurczaka, żeby każda część mięsa była pokryta miodem z dodatkami. Po wykonaniu tego należy odstawić miskę – można przykryć ją folią – w chłodniejsze miejsce i pozostawić tam na 30 minut.

  • Trzeci krok

    Rozgrzać oliwę na patelni. Następnie wrzucić na ciepły tłuszcz kurczaka wypukłą częścią piersi do dołu. Pozostałej po nim marynaty nie wylewać. Smażyć na średnim ogniu aż do momentu, gdy zarumieni się mocno.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Pokroić w plasterki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na niej ułożyć piersi z kurczaka i polać je pozostałą marynatą.Naczynie wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po upieczeniu odczekać 10 minut, a następnie układać na talerzach. Kurczak doskonale smakuje z kaszą kuskus, ryżem oraz ziemniaczkami.

Popularne tagi
  • pieczeń
  • kuchnia tajska
  • pierś z indyka z żurawiną
  • skrzydełka z kurczaka
  • obiad z mięsem
  • obiad
  • masło
  • ketchup
  • miód
  • jesień
  • sposób na kurczaka z kokosem
  • bakłażan
  • sos chrzanowy
  • grill
  • kuchnia polska
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising