W jaki sposób grillować rybę?

W jaki sposób grillować rybę?
Grillowana ryba może być niezwykłym przysmakiem i skutecznie urozmaicić spotkania na świeżym powietrzu. Co więcej, jest bardzo zdrowa i aromatyczna. Niestety, bywa rzadko przygotowywana, ponieważ niewiele osób wie, jak się do tego zabrać. Poniżej przedstawiamy kilka rad dotyczących grillowania ryby.
- Dobra ryba  - Zanim rozpocznie się grillowanie, należy zakupić dobrą rybę. Najlepiej oczywiście sprawdza się świeża, złowiona tego samego dnia, lecz nie zawsze ma się możliwość dostać taki produkt. Częściej korzysta się z ryb mrożonych. Na kilka godzin przed grillowaniem trzeba ją rozmrozić, najlepiej w misce z wodą. Warto wybierać dobre gatunki ryby – dorsza lub halibuta – panga nie jest polecana. 
- Przed pieczeniem- Przed przystąpieniem do pieczenia najlepiej obejrzeć rybę, czy nie ma żadnych ubytków, nieczystości i czy filety nie są za cienkie. Wtedy zamiast przypieczenia się, mogłyby się przypalić. Najlepszą grubością ryby są 2 centymetry. 
- Przyprawianie ryby  - Przygotowanie ryby do smażenia na grillu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Na początek można wetrzeć w nią trochę soli oraz pieprzu, a następnie urozmaicić całość dowolnymi ziołami. Nawet jeżeli nie jest się wielkim zwolennikiem ziołowych dodatków, warto dodać ich chociaż odrobinę, ponieważ ryba będzie dzięki temu bardziej aromatyczna. 
- Rozpalanie grilla- Przed położeniem ryby na grillu należy go dobrze rozpalić. Powinien być mocno nagrzany, tak żeby ryba od razu zaczęła się piec, a nie czekała w dymie na rozgrzanie się paleniska. Tuż przed samym położeniem ryby na ruszt należy nasmarować go delikatnie oliwą. Dzięki temu potrawa nie zacznie przywierać do rusztu. 
- Grillowanie ryby  - Gdy ryba jest już doprawiona, a grill rozgrzany, można położyć na nim potrawę. Należy ułożyć kawałki ryby na samym środku grilla, tuż nad ogniem. Dobre ułożenie można poznać po delikatnym skwierczeniu mięsa.Po 2 minutach od rozpoczęcia grillowania trzeba podważyć rybę delikatnie widelcem i sprawdzić, czy odbiły się na niej ślady rusztu. Jeżeli tak, należy przewrócić ją na drugą stronę, po czym ponownie smażyć aż do odbicia się rusztu. 
- Podawanie ryby  - Gdy ryba jest już gotowa, można przełożyć ją na talerz. Najwygodniej robić to przy pomocy szczypiec. Rybę można podawać wedle uznania – z sałatką, z kawałkami chleba oraz pokropioną odrobiną soku z cytryny. 


















