Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować lukier królewski?

Opiekun artykułu: betinka
Jak przygotować lukier królewski?

Jak przygotować lukier królewski?

Wypieki wielkanocne kojarzą się nie tylko z dobrym smakiem, ale i z ładnym ozdabianiem. Grubą, smaczną polewę oraz zachęcający wygląd zawdzięcza się przede wszystkim lukrowi. Lukier można albo kupić, albo wykonać samodzielnie. Doświadczone gospodynie polecają samodzielną produkcję, ponieważ nie tylko ma się go więcej, ale jest on również smaczniejszy.

Advertising
Advertising
  • Lukier królewski

    Lukier królewski

    Wyjątkowym lukrem wśród wszystkich jest lukier królewski. Jest on śnieżnobiały, dość gęsty i twardy, dzięki czemu ozdabianie nim daje więcej możliwości. W przeciwieństwie do lekkich, rzadszych lukrów, którymi z łatwością można oblać całe ciasto albo babkę, lukier królewski nadaje się do precyzyjnego ozdabiania np. ciasteczek.

  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania pysznego lukru niezbędne są odpowiednie składniki. Są to:
    * 90 g białka,
    * 7 kropli soku cytrynowego,
    * 445 g cukru pudru.
    Poza produktami spożywczymi należy przygotować również miskę, w której swobodnie będzie można mieszać składniki, łyżkę, mikser, a jeżeli chce się robić lukrem niewielkie kształty lub ozdoby, wówczas przyda się również szpryca cukiernicza.

  • Pierwszy krok

    Białka oddzielić od żółtek. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i na noc włożyć białka do lodówki w misce przykrytej folią. Spowoduje to wzmocnienie się białka. Następnego dnia można przystąpić do działania. Pierwszym krokiem powinno być przecedzenie białek przez sitko do suchego naczynia.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do przecedzonego przez sitko białka należy dodać pozostałe składniki i rozpocząć miksowanie. Należy je wykonywać przez 20 – 30 minut. Miksowanie nie powinno odbywać się na zbyt szybkich obrotach. Im szybsze obroty, tym więcej powietrza dostaje się do lukru i ma on tendencje do pękania po zaschnięciu. Najlepiej, gdy miksowanie odbywa się na średnich obrotach, a pod koniec na wolnych.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po 30 minutach można sprawdzić, czy lukier królewski jest taki, jak powinien. Trzeba przestać miksować i sprawdzić, czy nie ma w nim żadnych grudek, jeżeli są, należy wrócić do miksowania.Gotowy, dobry lukier nie może również spływać z łyżki ani ze szpatułki, którą będzie nakładany. Powinien lekko zaginać się na niej i być dość gęsty, ale puszysty. Taki lukier bardzo dobrze nadaje się do pokrywania ciastek albo dużych płaskich powierzchni.

Popularne tagi
  • mikser
  • produkty
  • składniki na babkę cytrynową
  • buraki
  • składniki na jajka dla dzieci
  • twaróg
  • składniki na ćwikłę
  • drób
  • rodzynki
  • wypełnianie jajek
  • mazurek
  • składniki spożywcze
  • babka ubijana na parze
  • przepis na bułeczki kurczaczki
  • wielkanocne danie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising