Zakumaj.pl

Jak przygotować peeling do rąk z cytryny?

Jak przygotować peeling do rąk z cytryny?

Sok z cytryny jest nie tylko zdrowy, jest także doskonałym kosmetykiem. Nawilża i wybiela skórę. Doskonale można nim oczyścić skórę dłoni zabarwioną od owoców i warzyw (buraków, młodych ziemniaków, wiśni, jagód, orzechów, słonecznika). Sok z cytryny eliminuje także przykre zapachy. Z cytryny można przygotować doskonały peeling do rąk. Jak to zrobić, dowiesz się z tego artykułu.

  • Peeling cytrynowy – sposób pierwszy

    Peeling cytrynowy – sposób pierwszy

    Umytą cytrynę kroimy na plasterki. Przez około minutę nacieramy wierzch dłoni plasterkami cytryny, a następnie masujemy miękką szczoteczką, okrężnymi ruchami. Na koniec opłukujemy dłonie w wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i smarujemy kremem do rąk.

  • Peeling cytrynowy – sposób drugi

    Peeling cytrynowy – sposób drugi

    Do miseczki wsypujemy łyżkę stołową soli kuchennej i dodajemy łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Mieszamy składniki. Tą mieszaniną nacieramy skórę dłoni. Zabieg zmiękcza i rozjaśnia skórę oraz odżywia paznokcie.

  • Peeling cytrynowy – sposób trzeci

    W rondelku należy roztopić jedną łyżkę oleju kokosowego lub migdałowego i odstawić do ostygnięcia. Dodajemy dwie – trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, dwie łyżki cukru kryształu lub cukru trzcinowego oraz startą skórkę cytrynową. Składniki dokładnie mieszamy. Gotowym peelingiem nacieramy skórę dłoni, po czym opłukujemy je wodą, osuszamy i wklepujemy krem.

  • Peeling cytrynowy – sposób czwarty

    Roztapiamy jedną łyżkę oleju kokosowego lub migdałowego. Gdy przestygnie, dodajemy dwie – trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, dwie łyżki soli morskiej oraz startą skórkę cytrynową. Składniki dokładnie mieszamy.

  • Peeling cytrynowy – sposób piąty

    Roztapiamy jedną łyżkę oleju kokosowego lub migdałowego. Gdy przestygnie, dodajemy dwie – trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, dwie łyżki soli morskiej, startą skórkę cytrynową oraz łyżkę miodu. Składniki dokładnie mieszamy.

  • Peeling cytrynowy – sposób szósty

    Roztapiamy jedną łyżkę oleju kokosowego lub migdałowego. Gdy przestygnie, dodajemy dwie – trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, dwie łyżki cukru kryształu lub cukru trzcinowego, startą skórkę cytrynową oraz łyżkę soku z limonki. Składniki dokładnie mieszamy.

Warto zapamiętać:

Zawarte w cytrynie kwasy owocowe (AHA) złuszczają martwe komórki naskórka i usuwają przebarwienia. Flawonoidy i fitohormony nadają skórze sprężystość.

Ostrzeżenia:

Nie powinno się stosować peelingu cytrynowego, jeżeli na skórze dłoni są zadrapania czy skaleczenia.

Wskazówki:

Peeling można stosować co trzy – cztery dni (dwa razy w tygodniu).

Przygotowany peeling przechowujemy w lodówce w szczelnym szklanym pojemniku.