Zakumaj.pl

Jak przygotować placki gryczane?

2.0 (razem głosów: 1)
Jak przygotować placki gryczane?

Niewiele jest produktów tak zdrowych, jak kasza. Każdy rodzaj kaszy niesie ze sobą duży ładunek składników mineralnych, witamin, składników odżywczych dobrych dla dzieci, jak i dla dorosłych. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje jedna z najzdrowszych odmian – kasza gryczana – którą można wykorzystać do stworzenia zdrowych i smacznych placków gryczanych.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby placuszki gryczane udały się znakomicie, przed przystąpieniem do działania należy skompletować następujące składniki:
    * 3/4 szklanki mąki gryczanej,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 2 łyżki cukru,
    * 2 łyżki mielonych orzechów laskowych,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do średniej wielkości miski przesiać mąkę gryczaną. Dodać do niej cukier oraz mielone orzechy laskowe. Lepiej nie dodawać włoskich, ponieważ mają dość gorzkawy smak i mogłyby popsuć smak dania. Wsypać również proszek do pieczenia, wlać mleko i wbić jajko.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Składniki w misce dokładnie wymieszać ze sobą, najlepiej przy pomocy miksera, co usprawni pracę i pozwoli na szybkie uzyskanie gładkiej masy. Można również użyć trzepaczki. Ważne jest uzyskanie gładkiej, jednolitej masy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na patelni rozgrzać 1 – 2 łyżki oleju. Następnie łyżką nanosić masę naleśnikową na patelnię i smażyć z obu stron niewielkie placki. Odkładać je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Po wykorzystaniu całego ciasta podawać placki z dowolnymi dodatkami – jogurtem, orzechami prażonymi, owocami lub tylko z cukrem pudrem. Smacznego!