Jak przygotować zapiekankę z grzybami na obiad?

Jak przygotować zapiekankę z grzybami na obiad?
Gdy tylko grzyby pojawiają się w lasach oraz sklepach, warto wykorzystać je do przygotowania dobrego dania. Poza zupą oraz sosem grzybowym można urozmaicić obiad i przygotować zapiekankę z grzybami, smaczną i bardzo pachnącą. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na proste danie.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Dobre składniki to dobra zapiekanka. W związku z tym istotne jest zadbanie o świeżość produktów, wśród których powinny znaleźć się: 
 * 250 g grzybów,
 * 200 g śmietany,
 * 8 ziemniaków,
 * 2 jajka,
 * 1 ząbek czosnku,
 * 1 por (biała część),
 * 2 łyżki oleju,
 * 1 łyżeczka rozmarynu,
 * tymianek,
 * pieprz,
 * sól.
- Krok pierwszy- Do garnka włożyć ziemniaki. Zalać je wodą i ugotować w mundurkach. Powinny być miękkie, jednak nie mogą się rozpadać. Po ugotowaniu odsączyć je z wody oraz pozostawić do ostygnięcia i pokroić w plasterki. Najlepiej kroi się je, gdy są jeszcze delikatne ciepłe, lecz nie parzą w palce. 
- Krok drugi  - Por i czosnek posiekać na drobne kawałki. Grzyby pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie ciepły, wrzucić warzywa, doprawić rozmarynem i zamieszać. Podsmażać do momentu zmięknięcia wszystkich składników. 
- Krok trzeci  - Do okrągłego naczynia żaroodpornego zacząć wkładać plasterki ziemniaków. Należy zużyć 2/3 z całej ilości, układając je ciasno jeden obok drugiego. Na nie rozłożyć grzyby z dodatkami i przykryć pozostałymi ziemniakami. 
- Krok czwarty  - W osobnej misce połączyć ze sobą jajka ze śmietaną oraz solą i pieprzem. Roztrzepać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym polać miksturą ziemniaki. Tak przygotowaną zapiekankę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 25 – 30 minut, aż masa jajeczna będzie zarumieniona. Podawać, gdy danie jest ciepłe, a przed podaniem posypać tymiankiem. 


















