Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować pyszny ser z kefiru?

Opiekun artykułu: artiezg
Wymagany czas: 1 godz.
Jak przygotować pyszny ser z kefiru?

Jak przygotować pyszny ser z kefiru?

Ser nie musi być produktem pochodzącym wyłącznie z profesjonalnej mleczarni. W dobie produktów eko i coraz większego zainteresowania samodzielnym przygotowywaniem produktów spożywczych warto poznać zasady wykonywania domowego sera. Nie z mleka, jak można by się spodziewać, lecz z kefiru, który pozwala uzyskać niezwykle smaczny oraz korzystny dla zdrowia ser.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Niewiele potrzeba, żeby własny ser stał się możliwy do spożywania. Wystarczy jedynie przygotować:

    * 2 l kefiru,

    * gazę jałową,

    * garnek większy,

    * garnek mniejszy,

    * sitko.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Kefirem dobrze wstrząsnąć, po czym przelać go w całości do mniejszego garnka. Do większego nalać wody, maksymalnie 4 – 5 cm, a następnie na nim ustawić mały garnek i tak przygotowaną konstrukcję przenieść na piec.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Woda w garnku powinna się zagotować. Od tego momentu trzeba uważnie obserwować kefir. Powinien być ciepły, ugotowany i mieć temperaturę maksymalnie 80 stopni Celsjusza, lecz nie wolno doprowadzić go do wrzenia. Raz po raz należy go zamieszać. Podczas gotowania od kefiru oddzieli się serwatka.Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia, a gdy woda w większym garnku zrobi się już tylko ciepła, wylać ją, a na garnek położyć sitko, wyłożone gazą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kefir przelać na pokryte gazą sitko. Pozostawić aż do odcieknięcia całej serwatki, dopiero wtedy zwinąć brzegi gazy, zawijając je w supełek. Jeszcze raz odcisnąć, żeby resztki serwatki spłynęły do garnka. Zawiązać sznurek na górnej części gazy i tak przygotowane zawiniątko powiesić na całą noc nad zlewem.Po całej nocy należy rozwinąć gazę i cieszyć się smacznym, pięknie wyglądającym serkiem, który będzie smakował dobrze zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami, na kanapkach lub bez pieczywa.

Popularne tagi
  • sposób przygotowania kalafiora z czosnkiem
  • kuchnia włoska
  • sposób na chipsy buraczane
  • przepis na sałatkę
  • bruschetta
  • kuchnia europejska
  • tłuszcz
  • karnawał
  • przekąska na ciepło
  • margaryna
  • przepis na zdrowy popcorn
  • ziemniaki zapiekane z serem
  • jarmuż
  • masa serowa
  • kanapka z jabłka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising