Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić smaczne roladki z szynki?

Opiekun artykułu: martajg
Jak zrobić smaczne roladki z szynki?

Jak zrobić smaczne roladki z szynki?

Jedną z lepszych przekąsek imprezowych są roladki z szynki. Ich zaletą jest wielkość – nie da się nimi przejeść – oraz różnorodne sposoby na ich wykonanie – na ostro, na słono, z ziołami, każda wersja jest dobra i warta skosztowania. Oto one.

Advertising
Advertising
  • Roladki z nadzieniem chrzanowym

    Roladki z nadzieniem chrzanowym

    Dla osób lubiących nadzienie bardziej ostre niż słone idealną przystawką będą roladki z nadzieniem chrzanowym. Do ich wykonania potrzebne są:
    * 10 plasterków szynki,
    * 10 oliwek z nadzieniem z chili,
    * 1 serek twarogowy, chrzanowy,
    * 1 łyżka tartego chrzanu,
    * pieprz.
    W miseczce zmieszać ze sobą serek twarogowy, chrzan, tarty chrzan oraz pieprz, tworząc jednolitą masę o wyraźnym zapachu. Serek rozsmarować na każdym plasterku, po czym zawijać roladki. Spinać je wykałaczką, żeby się nie rozpadły, a następnie na każdą wykałaczkę nabić jeszcze po 1 oliwce z nadzieniem.

  • Roladki z czosnkiem

    Roladki z czosnkiem

    Równie dobrym dodatkiem do szynki jest czosnek. Jest składnikiem doskonałego nadzienia. Aby przygotować pyszne roladki, potrzebne są:
    * szynka w plasterkach,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 3 jajka,
    * 3 łyżki majonezu,
    * rzodkiewka,
    * ogórek konserwowy.
    Jajka ugotować, ostudzić, a następnie obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Zgnieść je widelcem. Czosnek zmiażdżyć w prasce, ogórka i rzodkiewkę pokroić. Dodać do jajka, doprawić majonezem. Wszystko dokładnie wymieszać.Uzyskaną masę rozsmarować na plasterkach szynki i mocno zawinąć, tworząc roladkę. Aby mocniej się trzymały, można spiąć je dodatkowo wykałaczką.

  • Roladki z żurawiną

    Roladki z żurawiną

    Szynka komponuje się z tak wieloma dodatkami, że z powodzeniem można tworzyć z niej najróżniejsze kombinacje. Kolejną, bardzo dobrą można uzyskać z następujących elementów:
    * 30 dag szynki w plasterkach,
    * 6 jajek,
    * 1 jabłko,
    * 1/4 pora,
    * 1 łyżka żurawiny,
    * 1 łyżka rodzynek,
    * 2 łyżki majonezu,
    * 1 łyżeczka musztardy.
    Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu zetrzeć na tarce. Na tej samej tarce zetrzeć jabłko bez skórki. Por umyć i posiekać na drobne kawałki. Dodać do jajek wraz z pozostałymi składnikami, tworząc pastę.Nakładać ją na plasterki szynki i rozsmarowywać. Następnie zwinąć szynkę w roladki. W razie potrzeby wbić wykałaczki w środek przekąski.

Popularne tagi
  • chrupiąca przekąska
  • spotkanie towarzyskie
  • kuchni
  • sos majonezowy
  • przystawki
  • szatkownica
  • śledzie w śmietanie
  • panierka
  • ogórki konserwowe
  • sos chrzanowy
  • suszone grzyby
  • masło
  • ogórek nadziewany szynką
  • przepis na pingwinka
  • batonik musli
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising