Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować pyszny syrop czekoladowy?

Opiekun artykułu: annarybnik
Jak przygotować pyszny syrop czekoladowy?

Jak przygotować pyszny syrop czekoladowy?

Kawa i herbata same w sobie są smaczne, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby były jeszcze lepsze. Po dodaniu do nich syropu czekoladowego zyskują podwójnie na smaku. Taki dodatek łatwo zakupić w sklepie, lecz jeszcze łatwiej zrobić go samodzielnie i zawsze mieć pod ręką odpowiedni zapas – dla własnej przyjemności lub poczęstowania gości.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Jeżeli ma się obawy, że do wykonania syropu potrzeba bardzo wielu składników, można je od razu odrzucić. Potrzebne jest kilka elementów, w tym:
    * 1,5 szklanki cukru,
    * 1 szklanka wody,
    * 1/2 szklanki kakao,
    * 50 g czekolady deserowej,
    * szczypta soli,
    * słoik.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wodę wlać do garnka, dodać cukier i zamieszać lekko. Nie trzeba dokładnie mieszać, woda i cukier nie muszą połączyć się na tym etapie. Wsypać sól.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do wody z cukrem dodać kakao i postawić cały garnek na ogniu. Rozpocząć podgrzewanie na niewielkim gazie, połączone z mieszaniem składników. Należy nieprzerwanie mieszać, żeby pozbyć się grudek, aż do połączenia się składników. Gdy do tego dojdzie, zagotować masę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do gotującej się masy wrzucać kawałki gorzkiej czekolady. Znów mieszać, do momentu, aż całkowicie się rozpuszczą. Podgrzewać jeszcze 2 minuty i wyłączyć gaz. Zestawić garnek z pieca i nadal mieszać przez kolejne 2 minuty, aż syrop lekko zgęstnieje.Przelać gotowy syrop do słoika. Zamknąć. Syrop należy przechowywać w lodówce i używać wedle uznania oraz ochoty.

Popularne tagi
  • latte
  • posiłek
  • cukier puder
  • gorąca czekolada z chili
  • przepis na herbatę z imbirem
  • maseczka z kawy
  • herbata śliwkowa
  • porady kuchenne
  • napój
  • wiórki kokosowe
  • przepis na mochę z syropem karmelowym
  • krem
  • piernik
  • czekolada na gorąco
  • jesień
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising