Orzeźwiająca mrożona herbata z cytryną – jak ją przygotować?

Orzeźwiająca mrożona herbata z cytryną – jak ją przygotować?
Gdy zbliżają się ciepłe dni, czas pomyśleć nad napojami, które orzeźwią podczas upałów i jednocześnie zapewnią smakową przyjemność. Herbata, choć wydaje się niepozorna, doskonale nadaje się do stworzenia pysznego napoju, który można popijać o każdej porze dnia, jak również podawać w czasie spotkania w przyjacielskim gronie. Wystarczy kilka składników oraz trochę czasu.
- Jakich składników potrzeba?  - Aby przygotować pyszny, zimny napój, potrzebny jest pełen zestaw składników. Niezbędne są przede wszystkim: 
 * 2 l wody przegotowanej,
 * 1 cytryna,
 * 1 łyżka miodu,
 * 3 – 4 łyżki cukru trzcinowego,
 * 6 torebek herbaty,
 * 1 garść liści mięty,
 * kostki lodu (opcjonalnie).
 Przydadzą się również:
 * dzbanek,
 * łyżka,
 * szklanki.
- Krok pierwszy  - Torebki herbaty wrzucić do dzbanka. Zagotować 1 litr wody i przelać go do naczynia. Przykryć go pokrywką lub talerzykiem, pozostawiając do zaparzenia na 5 – 6 minut, żeby napar był odpowiednio mocny. Po tym czasie wyjąć torebki herbaty z dzbanka i wyrzucić. 
- Krok drugi  - Herbaciany napar dosłodzić do smaku albo podaną ilością cukru, albo większą, żeby uzyskać smak odpowiedni dla siebie. Pozostawić do całkowitego ostudzenia, po czym przelać napar do woreczków na lód i włożyć do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. 
- Krok trzeci  - Zagotować pozostały 1 litr wody. Przestudzić i dodać do niego miód. Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie, pokroić na plasterki, po czym wrzucić do napoju. Miętę przemyć i rozetrzeć delikatnie w rękach, również wrzucić do wody, a następnie włożyć do lodówki, żeby dobrze się schłodziła.Po schłodzeniu wrzucić do wody z dodatkami kostki herbacianego lodu. Dolać więcej przegotowanej wody, jeśli jest taka potrzeba. Zamieszać wszystko łyżką. Można podawać herbatę zaraz po wykonaniu albo jeszcze raz, na 15 – 20 minut, włożyć do lodówki. Podawać w wysokich szklankach. 


















