Zakumaj.pl

Jak przygotować sałatkę z kurczakiem, winogronami i orzechami?

Wymagany czas: 1 godz.
Jak przygotować sałatkę z kurczakiem, winogronami i orzechami?

Poszukiwanie nowych sałatek, nowych smaków jest bardzo ekscytującym przeżyciem, którego nie należy sobie odmawiać. Dzięki niemu codziennie można zjeść coś pysznego, urozmaicając podstawowe posiłki albo własną dietę. Poniżej prezentujemy przepis, który jest z jednej strony ostry, z drugiej słodki, co wynika z połączenia kurczaka z soczystymi winogronami.

  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Każda sałatka uzależniona jest od jakości składników, z których jest stworzona i które powinny być świeże oraz dobrej jakości. Do zrobienia sałatki z mięsa oraz owoców niezbędne są:

    * 2 piersi z kurczaka,

    * 1 szklanka winogron czerwonych,

    * 1 szklanka selera naciowego,

    * 1/2 szklanki orzechów włoskich,

    * 1/2 szklanki majonezu,

    * 1/2 szklanki musztardy,

    * 1 jabłko,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Pierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w niewielkie, w miarę równe kostki. Przełożyć je do miseczki, a następnie posypać przyprawą do kurczaka lub przynajmniej przyprawą typu Vegeta. Wymieszać dokładnie i przykryć miskę folią aluminiową. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu kosteczki z kurczaka usmażyć na oliwie z oliwek, aż będą złociście zarumienione.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza. Wysypać na blaszkę orzechy i wsunąć ją do pieca na 7 – 8 minut. W tym czasie orzechy zdołają uprażyć się oraz ładnie zarumienić, dzięki czemu nie tylko będą wyglądały atrakcyjniej, ale i będą lepiej smakowały.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kawałki kurczaka przełożyć do większej miski. Jabłko obrać i wydrążyć z niego gniazdo nasienne, pokroić na kawałeczki. Winogrona przemyć i pokroić na połówki, po czym oba owoce wrzucić do miski. Dodać również orzechy i przyprawić. Majonez wymieszać z musztardą, tworząc gładki sos o miłym aromacie – polać nim składniki w misce. Wymieszać wszystko dokładnie, żeby składniki zostały obtoczone w słodkawym sosie – schłodzić 20 minut w lodówce, po czym podawać i cieszyć smakiem podniebienie.