Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować świetne lasagne z mięsem mielonym?

Opiekun artykułu: kgrzywna
Jak przygotować świetne lasagne z mięsem mielonym?

Jak przygotować świetne lasagne z mięsem mielonym?

Lasagne to jedno z najsmaczniejszych dań w kuchni włoskiej. Jest dobrą alternatywą dla nudnych, codziennych obiadów oraz posmakiem egzotyki. Wymaga sporej ilości składników oraz trochę pracy, jednak efekt jest wart przygotowań. Włoskie danie według poniższego przepisu jest wyśmienite.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby zrobić smaczną lasagne, niezbędne są odpowiednie składniki, na podstawę:
    * 375 g makaronu,
    * 100 g sera żółtego,
    * masło.
    Na sos z mięsem:
    * 600 g mięsa mielonego,
    * 2 kostki rosołu drobiowego,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 marchewka,
    * 1 cebula,
    * 1 puszka pomidorów,
    * 3 łyżki oliwy,
    * pieprz,
    * sól.
    Na sos beszamelowy:
    * 50 g mąki,
    * 50 g masła,
    * gałka muszkatołowa,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie warzywa dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki. Czosnek i cebulę pozbawić łupinek. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Oliwę rozgrzać na patelni, po czym przysmażyć na niej cebulę razem z ząbkami czosnku. Gdy cebula przyrumieni się, wyjąć czosnek i wrzucić marchewkę oraz mięso. Kiedy mięso będzie już dobrze podsmażone, ale nie za mocno, żeby nie było suche, dodać pomidory oraz kostki rosołowe. Wsypać pieprz i sól, po czym przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 45 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy farsz mięsny dusi się, przejść do przygotowywania sosu beszamelowego. Do garnka przelać mleko, dodać mąkę i zacząć podgrzewać, aż składniki będą tworzyć jedną całość. Następnie dodać masło i wciąż podgrzewając powoli, poczekać, aż sos zgęstnieje. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą. Odstawić.

  • Krok czwarty

    Płatki makaronu namoczyć przez 2 minuty w gorącej wodzie. Formę do lasagne lub naczynie żaroodporne nasmarować masłem, po czym układać warstwy: makaron, sos mięsny, sos beszamelowy, makaron i tak aż do wykończenia składników. Na zakończenie posypać serem.

  • Krok piąty

    Krok piąty

    Naczynie z lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 40 – 45 minut, aż makaron będzie miękki. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia na 15 minut, po czym kroić i podawać. Smacznego!

Popularne tagi
  • gotowanie makaronu
  • makaron
  • papryczka jalapeno
  • groszek
  • pieczony kalafior
  • jak zrobić lazanię po bolońsku
  • przepis na penne z papryką i brokułami
  • mąka
  • papryka mielona
  • por
  • czosnek
  • dynia
  • ziemniaki
  • serek topiony
  • przepis na lasagne bolognese
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising