Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób na pyszną domową musztardę

Opiekun artykułu: marlenas
Wymagany czas: 30 min.
Prosty sposób na pyszną domową musztardę

Prosty sposób na pyszną domową musztardę

Tak, jak można zrobić domowy chrzan oraz domowy majonez, tak z powodzeniem można wykonać domową musztardę. Jest to korzystne, ponieważ można dostosować smak oraz ostrość musztardy do własnego upodobania. Nie zawsze kupne musztardy spełniają wymagania pod tym względem, więc po co szukać idealnej firmy z idealną musztardą, skoro można zrobić taką własnoręcznie. Wystarczy chęć, czas oraz sprawdzony przepis, który podajemy w poniższym artykule. Spróbuj sama.

Advertising
Advertising
  • Produkty niezbędne w musztardzie

    Produkty niezbędne w musztardzie

    Aby domowa musztarda smakowała tak, jak smakują znane musztardy, chwalone w świecie kulinarnym, trzeba zadbać o składniki. Do najważniejszych z niezbędnych produktów należą przede wszystkim:

    * 9 łyżek wody,

    * 6 łyżek octu z białego wina,

    * 3 łyżki gorczycy żółtej,

    * 3 łyżki gorczycy czarnej,

    * 1/4 łyżeczki soli,

    * szczypta cukru brązowego.

    Przyda się również pojemniczek – słoiczek – z pokrywką do przechowywania wykonanej musztardy.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Ziarna gorczycy – czerwone i żółte – przebrać delikatnie na sitku, sprawdzając, czy nie ma w nich przypadkiem żadnych niezdrowych egzemplarzy. Następnie przełożyć do miseczki i zalać octem z białego wina oraz wodą.

  • Drugi krok

    Miseczkę z gorczycą zakryć folią aluminiową, po czym odstawić na 12 – 18 godzin w chłodne miejsce. Przez ten czas gorczyca powinna wchłonąć wodę oraz spęcznieć. Tak przygotowane, spęczniałe ziarna przełożyć do czystego blendera i dodać kolejne 6 łyżek wody. Warto dodawać ją stopniowo, po 2 łyżki w czasie mieszania, ponieważ to ułatwi uzyskanie kremowej konsystencji musztardy.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Na koniec mieszania w blenderze dodać do musztardy sól oraz cukier, żeby przysmak miał odpowiedni smak. Mieszać jeszcze przez 30 – 60 sekund. Gotową musztardę przełożyć do przygotowanego wcześniej słoiczka i przechowywać w lodówce.Domowa musztarda, tak jak kupna, może być używana do wielu potraw, a w szczególności do dań grillowanych, smażonych, jak również jako pikantny dodatek do pieczywa. Dzięki większej wyrazistości smaku musztarda przyrządzona samodzielnie podkreśli zaskakująco dobrze każde danie.

Popularne tagi
  • feta
  • mrożenie mięsa
  • masa krówkowa
  • tradycyjne ciasto
  • jedzenie na mieście
  • ciasto ajerkoniakowe
  • przystawka na gorąco
  • pasta z awokado
  • przepis na ciasto z agrestem
  • tort
  • walentynki
  • obiad
  • kromka chleba
  • sposób przygotowania twarogu
  • kuchenne triki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising