Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić ciekawą zapiekankę z cukinii?

Opiekun artykułu: borcio
Jak przyrządzić ciekawą zapiekankę z cukinii?

Jak przyrządzić ciekawą zapiekankę z cukinii?

Wiele osób posiadających własne ogródki ma w nich również cukinie. Niektórzy kupują je latem tylko do sałatki albo na grilla, podczas gdy można je wykorzystać w bardziej kreatywny sposób – tworząc sycącą zapiekankę na obiad. Idealne danie dla wegetarian, jak i dla tych, którzy latem nie mają ochoty na potrawy z mięsem.

Advertising
Advertising
  • Co jest niezbędne?

    Co jest niezbędne?

    Żeby wykonać smaczną zapiekankę z cukinii, konieczne jest przygotowanie dobrych składników. Ze względu na to, że danie opiera się przede wszystkim na warzywach, trzeba zadbać o ich świeżość, a następnie przygotować:
    * 600 g cukinii,
    * 300 g pieczarek,
    * 250 g makaronu typu świderki,
    * 200 g sera żółtego,
    * 1 paprykę czerwona,
     * 3 łyżki masła,
    * 1 łyżeczkę „warzywka”,
    * 1 opakowanie sosu pomidorowego,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Do garnka nalać wody, osolić 1 łyżeczką soli i dodać 1 łyżkę oleju. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić makaron i gotować przez czas wymagany na opakowaniu. Po ugotowaniu odsączyć z wody przy pomocy sitka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cukinię, paprykę i pieczarki umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Cukinię pokroić w kostki – nie ma konieczności obierania jej ze skórki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i również pokroić w kostkę, natomiast pieczarki w plasterki.

    Na patelni roztopić masło i dodać wszystkie warzywa. Podsmażać przez 3 minuty, aż całość lekko się przyrumieni.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do podsmażonych warzyw dodać makaron i zamieszać całość. Przyprawić „warzywkiem”, pieprzem, solą, jak również innymi dodatkami, wedle uznania. Oregano oraz zioła prowansalskie podkreślą smak potrawy.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Warzywa z makaronem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zawartość torebki sosu pomidorowego rozprowadzić w 200 ml wody i zamieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Zagotować, dodać starty żółty ser, po czym polać nim całą zapiekankę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 30 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Popularne tagi
  • receptura
  • owocowy farsz
  • pierogi ze śliwkami
  • natka pietruszki
  • potrawa bezmięsna
  • myszki z ziemniaków
  • vegeta
  • farsz do pierogów ruskich
  • słodka potrawa
  • cukinia faszerowana
  • placki serowe
  • przepis na paprykę z farszem
  • przepis na pierogi z wiśniami
  • pieczone warzywa
  • warzywa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising