Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić dobry sos tatarski?

Opiekun artykułu: mateussz
Jak przyrządzić dobry sos tatarski?

Jak przyrządzić dobry sos tatarski?

Sos tatarski jest jednym z najbardziej znanych zimnych sosów. Pojawiał się już w staropolskich książkach kucharskich jako jeden z najbardziej chwalonych oraz lubianych dodatków do potraw. Posiada liczne odmiany w niemal każdym kraju europejskim i doskonale nadaje się do jajek oraz do wędlin. Można podawać go od święta, jak również jadać na co dzień. Słoiczek domowego sosu tatarskiego w lodówce urozmaici niejedną potrawę. Oto sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Podczas przygotowywania sosu tatarskiego niezbędne jest przygotowanie bardzo świeżych składników spożywczych, wśród których muszą znaleźć się:
    * 300 g majonezu,
    * 2 ogórki konserwowe,
    * 3 – 4 grzybki marynowane,
    * 1 łyżeczka musztardy,
    * 1 łyżka chrzanu tartego,
    * 1 łyżka koperku,
    * 4 łyżki śmietany,
    * cukier,
    * pieprz biały mielony,
    * sól.Śmietanę można z powodzeniem zastąpić jogurtem naturalnym, nie tracąc niczego z dobrego smaku sosu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ogórki konserwowe oraz grzybki pokroić na niewielkie kawałki. Ogórki można obrać ze skórki, chociaż nie jest to konieczne. Jeśli jednak odczuwa się dyskomfort przy gryzieniu skóry, lepiej się jej pozbyć. Przełożyć warzywa do miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W osobnej miseczce wymieszać ze sobą majonez razem ze śmietaną lub jogurtem i chrzanem. Wrzucić do gładkiej mikstury grzyby oraz ogórki. Koperek posiekać drobno, po czym również dosypać do sosu. Wymieszać całość, żeby warzywa zostały zatopione w masie majonezowej.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz cukru i ponownie dokładnie wymieszać składniki. Następnie przykryć miseczkę szczelnie, np. talerzem albo zakrywając ją folią aluminiową. Włożyć do lodówki na 3 – 4 godziny, żeby smaki składników przegryzły się ze sobą. Po tym czasie można podawać sos do wędlin, kanapek, jaj, ryb. Jeśli nie zje się od razu całego, wystarczy przełożyć do do słoiczka z zakrętką i przechowywać w lodówce do 7 dni.

Popularne tagi
  • rozmaryn
  • sos balsamiczny
  • właściwości ketchupu
  • dip czosnkowo-śmietanowy
  • masa serowa
  • kuchnia
  • sok z limonki
  • sok cytrynowy
  • żółty ser
  • sos alfredo
  • przepis na sos pomidorowy z bazylią
  • sos z grzańca
  • hummus
  • przepis na dip meksykański
  • sos z żurawiny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising