Jak przyrządzić grillowane skrzydełka?

Jak przyrządzić grillowane skrzydełka?
Skrzydełka z grilla to jedno z ulubionych dań. Zgrabne kawałki mięsa są nie tylko wygodne do smażenia, lecz również do przygotowania, do tego na różne sposoby. Szykując się do przyjęcia z grillem w tle, warto spróbować czegoś nowego i przyrządzić skrzydełka na jeden z poniżej podanych sposobów.
- Skrzydełka w miodzie  - Lekko słodkie mięso z kurczaka to prawdziwy przysmak. Obgryzanie skrzydełek o takim posmaku będzie niezwykłą przyjemnością. Żeby przygotować takie danie, potrzebne są: 
 * 10 skrzydełek z kurczaka,
 * 120 ml sosu sojowego,
 * 3 łyżki miodu płynnego,
 * 2 łyżki ziół prowansalskich,
 * 4 ząbki czosnku,
 * pieprz,
 * sól,
 * 1 pęczek szczypiorku.
 Szczypiorek drobno posiekać. Wrzucić do miski, dodać miód, zioła, pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Skrzydełka umyć, wysuszyć i włożyć do marynaty, obtaczając je nią dokładnie. Przykryć miskę folią aluminiową i włożyć do lodówki na 10 godzin. Po tym czasie smażyć na mocno rozgrzanym ruszcie przez 25 minut.
- Skrzydełka w sosie barbecue  - Lekko ostre skrzydełka mogą zasmakować wszystkim biesiadnikom. Aby je przyrządzić, potrzebne są: 
 * 1 kg skrzydełek z kurczaka,
 * 4 łyżki miodu,
 * 3 łyżki sosu barbecue,
 * 1 łyżeczka gorczycy,
 * 1/4 kostki masła.
 Skrzydełka umyć, osuszyć. Przekroić na dwie części na wysokości stawów. W misce zmieszać ze sobą masło, miód i sos. Dodać gorczycy. Przygotowaną marynatą posmarować całe mięso i włożyć na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozpalić grill. Smażyć skrzydełka na ruszcie przez 7 minut, często obracając.
- Skrzydełka z tabasco  - Wielbiciele ostrych smaków będą zachwyceni skrzydełkami na ostro. Żeby były odpowiednio wyraziste, niezbędne są: 
 * 16 skrzydełek z kurczaka,
 * 1 łyżka octu,
 * 1 łyżka miodu,
 * 1 łyżka ketchupu,
 * 2 łyżki sosu chili,
 * 4 łyżki oleju,
 * 1/2 łyżeczki rozmarynu,
 * 1/2 łyżeczki tabasco,
 * pieprz,
 * sól.
 Wszystkie płynne składniki i przyprawy wymieszać ze sobą dokładnie. Skrzydełka umyć i zamoczyć w marynacie. Wstawić na 30 minut do lodówki, a następnie odsączyć mięso i kłaść je na dobrze rozgrzanym grillu. Piec 10 – 12 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami.

















