Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić grillowanego arbuza?

Opiekun artykułu: filipmonika
Jak przyrządzić grillowanego arbuza?

Jak przyrządzić grillowanego arbuza?

Owoce nie powinny być wykluczane z imprezy w ogrodzie, połączonej z grillem. Jednak samo postawienie miski z nimi na stole może nie być odpowiednio zachęcające. Dlatego warto sięgnąć po inne pomysły, zwłaszcza dotyczące arbuza, który latem jest mile widziany na każdym stole. Można go podawać nie tylko na zimno, lecz także z grilla. Oto kilka ciekawych pomysłów.

Advertising
Advertising
  • Arbuz z solą

    Arbuz z solą

    Ze względu na to, że pestki arbuza robią się gorzkie podczas grillowania, warto zakupić małego, bezpestkowego arbuza do przygotowania dobrego dania. Poza arbuzem potrzebne będą oliwa z oliwek i sól.Arbuza obrać ze skórki i pokroić na kawałki, maksymalnie grubości 2 centymetrów. Oprószyć je solą i odstawić na bok, w misce albo na sitku, na 20 minut. Dzięki działaniu soli arbuz pozbędzie się nadmiaru soku. Po upływie tego czasu przemyć wszystkie kawałki zimną wodą. Natrzeć oliwą z oliwek i kłaść na rozgrzanym grillu. Piec 3 – 4 minuty z każdej strony, aż na owocach odbiją się brązowe paski rusztu.

  • Arbuz z miodem

    Arbuz z miodem

    Grillowany arbuz dobrze smakuje również na słodko. Do przygotowania takiej wersji owocu niezbędne będą:
    * 1 arbuz,
    * 4 łyżki miodu,
    * 3 cytryny,
    * pieprz cayenne,
    * woda.
    Arbuza pokroić na plasterki o grubości 3 centymetrów, a te z kolei na połówki, żeby uzyskać wygodne do jedzenia trójkąciki. Cytryny sparzyć gorącą wodą i na tarce o drobnych oczkach zetrzeć z nich skórkę. Sok wycisnąć do małej miseczki, dodać miód, skórkę cytrynową, pieprz cayenne według uznania oraz 5 – 7 łyżek wody. Wymieszać ze sobą. Posmarować mieszanką wszystkie kawałki arbuza, po czym grillować go na rozgrzanym ruszcie przez 3 minuty z każdej strony.

  • Arbuz z owocami

    Arbuz z owocami

    Orzeźwiający arbuz może być pyszny również z dodatkiem innych owoców. Aby wykonać taką mieszankę, należy przygotować:
    * 1/2 arbuza,
    * 6 łyżek miodu,
    * 2 mango,
    * 250 g truskawek.
    Arbuza pokroić na plasterki grubości 2 – 3 centymetrów. Posmarować je miodem przy pomocy pędzelka lub łyżeczki. Pozostały miód przelać do większej miseczki. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Pokroić na kawałki. Mango obrać i posiekać na drobne fragmenty. Wymieszać z miodem oraz truskawkami. Kawałki arbuza przypiekać na grillu po 3 minuty z każdej strony. Podawać z sosem owocowym.

Popularne tagi
  • serek waniliowy
  • ochłodzenie
  • zimny deser
  • składniki odżywcze
  • przyprawa do dyni
  • gruszka
  • przepis na mus orzechowo-żurawinowy
  • okrągłe biszkopty
  • witaminy
  • dynia
  • smażenie bananów
  • ser feta
  • zdrowe jedzenie
  • żelatyna
  • składniki mineralne
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising