Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić kalafiora zapiekanego z czosnkiem?

Opiekun artykułu: aqatua
Wymagany czas: 20 min.
Jak przyrządzić kalafiora zapiekanego z czosnkiem?

Jak przyrządzić kalafiora zapiekanego z czosnkiem?

Kalafior jada się zazwyczaj z bułką tartą lub bez dodatków, ze względu na jego korzystny smak. Jednak trzeba zdawać sobie sprawę, że to nie jedyna możliwość i smaczne warzywo może być przygotowane i podane w inny sposób, z bardziej wyrazistymi dodatkami niż bułka lub ewentualnie masło, mianowicie z czosnkiem. Jeśli jesteś wielbicielem jednego i drugiego, wypróbuj nasz łatwy przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Szykowanie potrawy trzeba zacząć od zebrania odpowiednich i świeżych składników spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:

    * 1 kalafior,

    * 1/4 szklanki parmezanu,

    2 ząbki czosnku,

    * 2 łyżki oliwy z oliwek,

    * natka pietruszki,

    * pieprz,

    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Od razu przed przystąpieniem do pracy wyjąć z piekarnika blachę, a sam piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Następnie zająć się kalafiorem – umyć go i pozbawić zielonych części. Przekroić warzywo na pół, po czym podzielić na różyczki, większe z nich również dzielić nożem na mniejsze kawałeczki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Przelać oliwę do miseczki. Czosnek zmiażdżyć w prasce i wrzucić do tłuszczu, a następnie dodać starty na tarce o drobnych oczkach parmezan. Wszystko dokładnie zamieszać, tworząc dość gęstą masę. Po zamieszaniu wrzucić różyczki kalafiora i znów mieszać tak, żeby wszystkie różyczki zostały pokryte przygotowaną masą.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Przełożyć kalafior do brytfanny. Doprawić solą oraz pieprzem. Wsunąć ją do piekarnika i pozostawić w nim na 45 minut. W tym czasie danie stanie się miękkie i zarumienione, a zapach czosnku będzie unosił się w całej kuchni. Gotowy makaron przekładać na talerze lub do miseczek, przed podaniem posypując posiekaną natką pietruszki oraz parmezanem. Smacznego!

Popularne tagi
  • panierowanie sera
  • liść laurowy
  • muffiny z mozzarellą
  • potrawa mięsna
  • smaczne warzywa
  • tuńczyk w zalewie
  • danie z jajka
  • przepis na pasztet
  • krakersy z rozmarynem
  • słodkie nadzienie
  • szparagi
  • żelazo
  • kozi ser
  • przygotowanie tarty
  • rozmaryn
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising