Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować chipsy z domowym dipem z cebuli?

Opiekun artykułu: edziucha
Jak przygotować chipsy z domowym dipem z cebuli?

Jak przygotować chipsy z domowym dipem z cebuli?

Podczas oglądania telewizji, czytania książki lub podczas spotkania z przyjaciółmi miło jest coś chrupać. Umysł zazwyczaj podpowiada chipsy, które są smaczne, ale kaloryczne. Jednak zamiast kupować je, można przygotować zdrowszą wersję popularnej przekąski oraz dodać do niej smakowity dip. Aromatyczny, wyrazisty w smaku, a przede wszystkim wart spróbowania.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Aby przygotować przekąskę, potrzebne jest zebranie składników na chipsy oraz na sos. Do chipsów potrzebne są:
    * 3 ziemniaki,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 łyżeczka pieprzu.
    Do dipu cebulowego potrzebne są:
    * 2 zielone cebule,
    * 1 cebula zwykła,
    * 1/4 szklanki majonezu,
    * 1,75 szklanki jogurtu naturalnego,
    * 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
    * 3/4 łyżeczki granulowanej cebuli,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * 1/4 łyżeczki pieprzu,
    * 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Najpierw należy przyrządzić chipsy. W tym celu ziemniaki trzeba bardzo dokładnie umyć, żeby oczyścić skórkę. Najlepiej myć je pod wodą i ścierać wierzchnią warstwę szczoteczką do mycia. Po wykonaniu tego pokroić ziemniaki na plasterki o grubości 0,2 – 0,3 mm. Wymieszać je z oliwą oraz pieprzem, po czym wysypać na blachę do pieczenia, układając jeden plasterek obok drugiego. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W czasie kiedy chipsy będą się piekły, przejść do tworzenia dipu cebulowego. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebule, zwykłą i zielone, posiekać, po czym wrzucić na tłuszcz zwykłą i 1,5 cebulki zielonej. Podpiec, a następnie zdjąć patelnię z pieca i odstawić do lekkiego przestudzenia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cebulę przesypać do miseczki. Dodać jogurt, majonez oraz przygotowane przyprawy i wymieszać, uzyskując gęstą, pachnącą masę. Jeżeli przypraw jest za mało, dodać ich odrobinę wedle własnego uznania. Położyć miseczkę z dipem na talerzu, a wokół położyć upieczone chipsy. Podawać po przygotowaniu. Danie zasmakuje szczególnie wszystkim tym, którzy nie czują awersji do cebuli ani ziemniaków. Smacznego!

Popularne tagi
  • przystawka dla dorosłych
  • owoce
  • deska serów
  • kalafior
  • imbir
  • szampan
  • łezki czekoladowe
  • produkty spożywcze
  • papryka faszerowana
  • zdrowe przekąski
  • pieczone pomidory
  • natka pietruszki
  • przygotowanie śledzi
  • przygotowanie pestek dyni
  • przepis na jajka faszerowane
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising