Jak przyrządzić kotlety z tuńczyka?

Jak przyrządzić kotlety z tuńczyka?
Wielbicieli tuńczyka jest wielu. Dodają go do sałatek, na kanapki, jedzą bez dodatków, ale często nie są świadomi, że można wykonać z tuńczyka również smaczne kotlety. Nadają się doskonale na codzienny obiad, jak również jako danie dla tych wszystkich, którym inne mięso niż rybie nie smakuje. W poniższym artykule prezentujemy sprawdzony przepis na smaczne kotleciki.
- Niezbędne składniki spożywcze  - Przygotowanie smacznych i oryginalnych kotletów wymaga odpowiednich składników spożywczych. Powinny znaleźć się wśród nich: 
 * 2 puszki tuńczyka,
 * 4 łyżki natki pietruszki,
 * 4 łyżki bułki tartej,
 * 2 łyżki szczypiorku,
 * 1 jajko,
 * 1 cebula,
 * 1 cytryna,
 * pieprz,
 * sól.
- Pierwszy krok- Puszki z tuńczykiem otworzyć. Odsączyć ze znajdującego się w nich sosu – można na sitku – i przełożyć do miski. Rozdrobnić widelcem. 
- Drugi krok  - Cytrynę sparzyć wrzątkiem, a następnie na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Dodać do tuńczyka. Z pozostałej części cytryny wycisnąć sok i odmierzyć 3 łyżki soku, wlać go do tuńczyka i wymieszać składniki. 
- Trzeci krok  - Do miski wrzucić również posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, pokrojoną na kawałki cebulę. Dosypać przyprawy, a na zakończenie wbić jajko. Dopiero wtedy zacząć mieszać składniki rękami, dzięki czemu będą lepiej się sklejać. - Stopniowo rozpocząć dodawanie bułki tartej, aż do wykorzystania całości i uzyskania papki, która nie będzie mocno kleiła się do rąk. 
- Czwarty krok  - Z masy formować niewielkie kotleciki. Spłaszczać je lekko dłonią i odkładać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z obu stron na brązowy kolor, a następnie odkładać na talerz. - Kotleciki można podawać od razu, choć dobrze smakują również na zimno. Dobrym dodatkiem do nich jest ketchup, majonez albo sos jogurtowy. 


















