Zakumaj.pl

Jak przyrządzić owocową sałatkę halloweenową?

Jak przyrządzić owocową sałatkę halloweenową?

Słodkości, cukierki, lepkie słodycze to nie jedyne smakołyki, jakie można podać w czasie Halloween. Można zrobić coś smacznego i zdrowego, czyli sałatkę owocową. Jednak nie może to być zwykła sałatka, powinna być również odrobinę straszna, żeby pasować do ogólnego nastroju halloweenowego. Jeśli dotąd nie robiłaś sałatki owocowej z dreszczykiem, spróbuj teraz, według sprawdzonego przepisu.

  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Zrobienie sałatki owocowej na Halloween nie będzie trudne, jeżeli wcześniej przygotuje się następujące produkty:
    * czerwone grejpfruty,
    * 2 pomarańcze,
    * 2 cytryny,
    * 3 jabłka,
    * 1 szklanka kawałków grejpfruta,
    * 3/4 szklanki pistacji,
    * 1 łyżka żurawiny,
    * 1 łyżka syropu klonowego,
    * 1 łyżka miodu,
    * 2 łyżki rodzynek,
    * 1 łyżeczka cynamonu mielonego.
    Grejpfrutów należy przygotować tyle, ile miseczek dla gości będzie potrzebnych.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jabłka dokładnie umyć. Warto zakupić 1 jabłko zielone i 2 czerwone, dzięki czemu sałatka będzie bardziej kolorowa. Pokroić owoce na kwadratowe kawałki. Pomarańcze obrać ze skórki, podzielić na cząstki, a je na jeszcze mniejsze fragmenty. Cytryny sparzyć i wycisnąć z nich cały sok, prosto do miseczki z jabłkami. Dodać do nich syrop, miód, cynamon oraz pistacje – wymieszać wszystko razem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Grejpfruty sparzyć dokładnie wrzątkiem i osuszyć. Odciąć delikatnie górną część, na wysokości 3/4 owocu. Łyżeczką wydrążyć miąższ, odmierzając 1 szklankę, którą należy dodać do pozostałych owoców. Puste wnętrze grejpfrutów można przepłukać delikatnie wodą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ostrym nożykiem wyciąć w każdym grejpfrucie twarz charakterystyczną dla lampionów halloweenowych – trójkątne oczy, nos oraz usta z zębami.

    Do tak przygotowanych miseczek włożyć sałatkę owocową, uzupełniając skórkę grejpfrutową aż po sam czubek. Przykryć pozostałym kawałkiem owocu i gotowe. Można podawać straszną i słodką sałatkę swoim gościom.