Jak przygotować sernik z dyni?

Jak przygotować sernik z dyni?
Dynię można wykorzystywać do różnych rzeczy – do dań obiadowych oraz do podwieczorków. Jeśli jest się wielbicielem serników, można wznieść je na nowy poziom, przygotowując sernik z dyni, lepszy nawet niż tradycyjny, a prosty w wykonaniu. Będzie to nie tylko miły podwieczorek, ale również dobre urozmaicenie wśród dotychczasowych przekąsek.
- Potrzebne składniki  - Wykonanie smacznego sernika jest możliwe, jeśli zawczasu zbierze się niezbędne produkty. Potrzebne są składniki do wykonania spodu ciasta oraz masy. Na spód potrzebne będzie: 
 * 200 g ciasteczek korzennych,
 * 50 g masła,
 * 1 łyżka kakao.
 Z kolei do wykonania masy należy przygotować:
 * 1 kg sera do serników (w wiaderku),
 * 560 g piure z dyni,
 * 375 ml słodzonego mleka skondensowanego,
 * 3 jajka,
 * 3 żółtka,
 * 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
 * 1 łyżeczka cynamonu.
 Do wykonania piure wystarczy 1 mała dynia.
- Krok pierwszy- Dynię umyć, obrać ze skórki i pokroić na części. Pozbyć się środka z pestkami, a miąższ pokroić na kawałki i ułożyć na blasze do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piec 40 – 50 minut. Dynia ma zmięknąć. Gdy do tego dojdzie, można wyjąć ją z piekarnika i przełożyć do blendera. Zmiksować, uzyskując piure. 
- Krok drugi  - Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.Masło przełożyć do rondelka, rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie zmiażdżyć ciasteczka w malakserze, a następnie dodać do masła. Wsypać kakao i wymieszać całość. Uzyskaną papką wyłożyć dno tortownicy, dociskając ją do ścianek foremki. Wstawić do lodówki. 
- Krok trzeci  - Wszystkie składniki na masę serową włożyć do szerokiej miski i zacząć mieszać przy pomocy miksera. Masa ma być gładka i jednolita, jednak nie należy mieszać za długo, gdyż niepotrzebnie się napowietrzy. Przelać substancję na schłodzony spód. Wyrównać jej powierzchnię. 
- Krok czwarty  - Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Na jego spód postawić naczynie z wodą, które parując podczas pieczenia, będzie nawilżało sernik. Włożyć formę do piekarnika i przez minut 15 piec w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszyć ją do 160 stopni i piec kolejne 60 minut.Po upieczeniu ostudzić, włożyć do lodówki na 4 – 5 godzin. Dopiero po tym czasie podawać. 


















